Applications

Materialise: complete TMJ-behandeling inclusief gepersonaliseerde implantaten

Klinische studie laat verbetering van kwaliteit van leven zien bij patiënten

Materialise introduceert een gepersonaliseerde oplossing voor patiënten die een totale kaakgewrichtsartroplastiek (TMJ) nodig hebben. De implantaten, de handleidingen en de digitale planning voor de chirurg worden als één geheel aangeboden door het Belgische AM-bedrijf.De Total Temporomandibular Joint (TMJ) is de plek waar de schedel en het kaakbot samenkomen. Dit zorgt ervoor dat de kaak kan openen en sluiten. Bij patiënten met ernstige complicaties kan het nodig zijn om het hele gewricht te vervangen.


Gedigitaliseerd proces uit één hand

Het TMJ-systeem van Materialise is gebaseerd op een volledig digitaal proces, waardoor efficiëntie en nauwkeurigheid worden gegarandeerd op basis van de anatomie van de patiënt. Clinici werken samen met de ervaren clinical engineers van Materialise, die het digitale planningsproces uitvoeren in nauwe samenwerking met de chirurg. De volledige oplossing is afkomstig van Materialise, waardoor deze compatibel is met de volledig  gepersonaliseerde cranio-maxillofaciale (CMF) oplossingen van het bedrijf  en de toegang tot gepersonaliseerde behandelingen uitbreidt. Alles wat nodig is voor de ingreep wordt door Materialise gemaakt en aangeleverd.


Klinische studie

Een klinische studie bij de eerste patiënten die met de oplossing van Materialise zijn behandeld wijst uit dat de patiënten een duidelijke verbetering ervaring van de kwaliteit van leven door het implantaat. In 97 procent van de gevallen een nauwkeurige plaatsing van het implantaat werd gemeld. Binnen dezelfde klinische studie rapporteerden clinici een jaar na de operatie een slagingspercentage van 100 procent voor het TMJ-systeem.


Van virtueel preoperatief plan naar de operatiekamer

“Ons TMJ Total Arthroplasty System biedt een volledig gepersonaliseerde oplossing. Het maakt de naadloze overdracht van het virtuele preoperatieve chirurgische plan naar de operatiekamer mogelijk, waardoor de functionele reconstructie van het kaakgewricht mogelijk wordt”, aldus Maarten Zandbergen, Market Manager CMF bij Materialise.


Workflow van CT-scan tot operatie
De gedigitaliseerde workflow begint met de CT-scan en gebitsinformatie van een patiënt. Tijdens een interactieve online sessie ondersteunt een klinisch ingenieur van Materialise de behandelend arts bij de planning van de operatie en het ontwerp van de toestellen. Zodra de planning en het ontwerp van het apparaat zijn afgerond, produceert Materialise het gepersonaliseerde TMJ-implantaat waarna de chirurg implantaten en instrumenten voor chirurgie krijgt.

Het gepersonaliseerde TMJ Total Arthroplasty System van Materialise is momenteel beschikbaar voor chirurgen in Europa, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Nu Materialise recent de 3D printfabriek in Michigan (VS) heeft geopend, worden de implantaten voor de Amerikaanse markt daar geproduceerd om de levertijden te verkorten.

Back to top button