Applications

Materialise speelt cruciale rol bij hand- en aangezichtstransplantatie

Patiënt krijgt in één ingreep twee donorhanden en -gezicht

Een Amerikaan heeft deze week wereldwijd de headlines gehaald omdat de patiënt als eerste in de wereld zowel een dubbele hand als gezicht transplantatie heeft ondergaan. De donorhanden en -gezicht kwamen van één donor. 3D printen heeft een cruciale rol gespeeld in deze unieke operatie, die volledig is voorbereid met de software van Materialise. Het Vlaamse bedrijf heeft eveneens de chirurgische hulpmiddelen geprint.


De 22-jarige patiënt van het academisch ziekenhuis NYU Langone Health in New York, Joe DiMeo, heeft in 2018 bij een auto-ongeluk ernstige brandwonden opgelopen, 80 procent van zijn huid had brandwonden, waarbij die aan gezicht en beide handen leidden tot aanzienlijke schade aan de weke delen. Dat belemmerde hem een normaal leven te leiden. De dubbele hand- en aangezichtstransplantatie is de eerste stap naar weer een normaler leven. De patient heeft twee donorhanden gekregen en een volledig gezicht, inclusief voorhoofd, wenkbrauwen, beide oren, neus, oogleden en onderliggende kaak- en andere botsegmenten.

Team van medici en engineers plannen complexe transplantatie virtueel

Op basis van CT scans heeft Materialise de chirurgische hulpmiddelen ontwikkeld en later geprint.

14 maanden voorbereidingstijd

Toen een geschikte donor was gevonden, had het medisch team slechts 24 uur de tijd om met de transplantatie te beginnen. In totaliteit zijn 96 zorgprofessionals betrokken geweest bij de 23 uur durende operatie. Het 16 man sterke operatieteam, onder leiding van Eduardo D. Rodriguez en professor Helen L. Kimmel, heeft samen met de klinische technici van Materialise de operatie 14 maanden lang voorbereid en meerdere keren geoefend. Op basis van CT scans hebben de engineers van Materialise een gedetailleerd 3D model gemaakt. Hierdoor konden de chirurgen en klinische ingenieurs de ingreep virtueel plannen en verschillende scenario’s in 3D visualiseren en de optimale chirurgische flow werd bepaald. Preoperatieve planning maakte het ook mogelijk voor chirurgen om virtueel verschillende medische implantaten te selecteren en te positioneren om de optimale anatomische pasvorm te voorspellen.

Materialise 3D print tal van hulpmiddelen om ingreep sneller te laten verlopen

Gepersonaliseerde modellen en instrumenten geprint

Als tweede stap heeft Materialise op basis van de definitieve operatieplanning alle gepersonaliseerde modellen, instrumenten en chirurgische geleidingen 3D geprint. Deze snij- en boormallen zorgen voor het nauwkeurig positioneren en fixeren, doordat ze precies volgens de anatomie van de patiënt zijn gemaakt, wat tot een kortere operatietijd leidt. Daarnaast heeft Materialise 3D-geprinte steriliseerbare identificatietags voor zenuwen en bloedvaten gemaakt, 3D-geprinte modellen die gebruikt zijn tijdens het donortransport, en 3D-geprinte spalken, die een optimale positie van de donorhand mogelijk maakten tijdens de reconstructie van het zachte weefsel.

Virtuele planning

“Complexe transplantatie chirurgie zoals deze brengt een groot team van specialisten samen en brengt nieuwe en unieke uitdagingen met zich mee”, zegt Eduardo D. Rodriguez, die het medisch team geleid heeft. Dit vereist zorgvuldige planning en maakt timing, efficiëntie en nauwkeurigheid absoluut cruciaal. “Virtuele planning van de operatie in 3D en het creëren van 3D-geprinte, patiëntspecifieke hulpmiddelen bieden extra inzichten in de preoperatieve fase en verhogen de snelheid en nauwkeurigheid tijdens een tijdkritische operatie.”

Chirurg Eduardo D. Rodriguez samen met Joe DiMeo (foto NYU Lagone Health)

De operatie is al op 12 augustus 2020 uitgevoerd. De patiënt is inmiddels gevorderd in zijn revalidatietraject. Op de website van het NYU Lagone Health vind je een video over deze unieke operatie.

Back to top button