Top story

Guided Tour AM op TechniShow: wat mag je verwachten?

In zes stappen van technologiekeuze en programmeren naar metaal- en polymeer printtechnieken

Bezoekers van Technishow 2024 kunnen zich in een goed uur tijd laten informeren over de actuele trends op het vlak van 3D printen. In de Guided Tour Additive Manufacturing gaat het niet alleen de laatste ontwikkelingen in 3D metaalprinten, maar ook hoe onder meer machinebouwers laagdrempelig onderdelen productie met 3D printen kunnen opzetten.



De Guided Tour Additive Manufactruring, mede georganiseerd door 3D Print magazine, wordt afgetrapt door Kris Binon, XYZ manager bij AMIS, de Vlaamse ontwikkelaar van Cloudflow Maker, software voor industriële Jetting systemen. Hij zal de belangrijke trends schetsen maar ook ingaan op het belang van de juiste technologiekeuze. AMIS is begin dit jaar gestart met advisering van mkb-bedrijven over de mogelijkheden van AM en de juiste technologiekeuze om de kenniskloof te dichten. “Juist in deze sector zijn verwachtingen niet waargemaakt doordat de gekozen AM-technologie niet bij de behoeften paste. Daarom zijn we met de Breakthrough Services gestart”, legt Kris Binon uit.


Lights out fabriek met Bambu Lab

Gepersonaliseerd produceren op het moment dat je het nodig hebt, op de plek waar je het nodig hebt. Dat is een van de mogelijkheden die Albert Falck van Lay3rs 3D Printing momenteel ziet. Op TechniShow legt hij het accent op de Bambu Lab 3D filamentprinters, samen met de 3DprinterOS software om een printfarm aan te sturen en de nieuwste materialen. “Met deze combinatie zijn we in staat een 24/7 lights out factory te bouwen,  waarin uiteindelijk de focus zal liggen op het leveren van constante en voorspelbare kwaliteit  en de prijs per onderdeel concurrerend zal zijn tov de professionele markt van high end 3dprinters.” Albert Falck merkt dat de interesse voor 3D printen momenteel vooral vanuit de engineers komt. De kentering zal moeten komen aan de tekentafel door voor 3D printen te gaan ontwerpen.


3S scannen voor revers engineering en QC

In de machinebouw zijn er meerdere toepassingen van 3D printen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan reverse engineering. In tal van industriële sectoren zijn machines vaak al tientallen jaren oud. Onderdelen zijn niet meer beschikbaar. Edwin Rappard van 4C Creative Cad Cam Consultants demonstreert in de Guided Tour AM de mogelijkheden van 3D scannen als eerste stap naar het uiteindelijk 3D printen van obsolete onderdelen. De Artec scanners worden overigens ook steeds vaker ingezet in de kwaliteitscontrole, niet alleen bij 3D printen maar ook bij andere productietechnieken. Die toegift krijgen de deelnemers ook mee.


Inkopen omzeilen

De 3D printers in de meer betaalbare prijsklasse hebben afgelopen jaar aan interesse gewonnen, constateerde marktonderzoeksbureau Context recent nog. Sander Smit, CEO van MakerPoint, merkt dat aan de toenemende vraag naar zowel de Formlabs Fuse 1 SLS printer. Ook de miniFactory voor engineering plastics sluit op de vraag van de machinebouwindustrie aan. Beide systemen zal hij tijdens de Guided Tour AM op TechniShow toelichten. “Sommige klanten kopen dit omdat ze daarmee het inkopen van CNC-freesdelen omzeilen. Ze printen zelf en hoeven geen inkooporder meer aan te maken.”


Frezen en printen programmeren in hyperMill

TechniShow is natuurlijk vooral een metaaltechnologiebeurs. 3D metaalprinten krijgt dan ook volop aandacht in de Guided Tour. Open Mind Technologies is een van de ontwikkelaars van CAM-software die additieve en subtractieve productie vanuit één programmeeromgeving voorbereid: hyperMill. De voordelen die dit biedt en de mogelijkheden worden in de Guided Tour AM verder toegelicht op de stand van Open Mind Technologies.


Betaalbare metaalprinttechnologie

De tour eindigt op het Themaplein Additive Manufacturing dat als slogan Van 3D Print naar productie met AM kent. Hier demonstreert One Click Metal hoe laser poederbed AM technologie toegankelijk en betaalbaar kan zijn. “Deze printer zit in een prijsklasse waardoor je voor een relatief beperkte investering de technologie kunt verkennen en je al metalen onderdelen voor de eigen productie of klanten kunt printen”, zegt Eddo Cammeraat, directeur van Laagland dat One Click Metal in de Benelux vertegenwoordigt. Dat afmetingen zijn weliswaar beperkt tot 150 bij 150 mm, maar voor veel onderdelen is dat groot genoeg, Het Duitse bedrijf zal aan de hand van een concreet voorbeeld tonen hoe zelf de productiekosten omlaag brengt door onderdelen te 3D printen.


Optimaliseren van het totale proces

Renishaw laat niet alleen zien hoe de industriële Ren AM 500 printer is opgebouwd, maar Chris Dimery (dinsdag en woensdag) en Joshua Whitmore (vrijdag). AM-specialisten van het Britse concern, zullen eveneens laten zien hoe Renishaw met de nieuwe Tempus software het printproces versnelt. Philippe Reinders Folmer, directeur Renishaw Benelux: “Dat betekent een lagere stuksprijs waardoor meer toepassingen voor AM in aanmerking komen.” Renishaw gaat eveneens laten zien hoe belangrijk het is naar het totale proces te kijken, inclusief nabewerken op CNC-machines. Bij opschalen naar serieproductie is dat de uitdaging: hoe optimaliseer je het hele proces en zorg je voor constante kwaliteit?


De introductie van de Guided Tour wordt op vrijdag verzorgd door Arno Gramsma, AM entrepreneur en stuurgroeplid van de nieuwe koepelorganisatie voor 3D printen in de Benelux IAM3D.

Deelname aan de Guided Tour AM is gratis, maar je moet je wel aanmelden omdat de capaciteit beperkt is. Aanmelden kan via deze link.

Back to top button