Technology

Mallen voor gevelwanden Aydenbrug in Amsterdam geprint

Ontwerp van Street Art Frankey weerspiegelt unieke elementen Amsterdamse grachtenbruggen

Op een slimme manier hebben kunstenaar Frankey (Frank de Ruwe) en Boltt gebruik gemaakt van 3D printen bij de ontwikkeling van de canal skybridge die twee kantoren van Ayden in het centrum van Amsterdam verbindt. Voor de productie van de gevel heeft Nedcam de mallen 3D geprint.


Street Art Frankey heeft van fintech onderneming Ayden de opdracht gekregen een Amsterdamse grachtenbrug te ontwerpen om de beide kantoren aan het Rokin met elkaar te verbinden. Boltt is verantwoordelijk voor het technisch ontwerp en het vergunningsproces.

Inspirerende grachten

De opdracht van Ayden was een voor Amsterdam iconische brug te bouwen. De kunstenaar Frankey heeft zich hierbij laten inspireren door de Amsterdamse grachten met de vele bruggen. In zijn uiteindelijke ontwerp komen alle unieke elementen van de originele grachtenbrug terug, zoals de herkenbare Amsterdamse lantaarn, de gietijzeren groene reling en de combinatie van natuursteen en baksteen. Dit alles in een surrealistische, geabstraheerde versie: net een tikkie scheef en iets uit verhouding.

Iconische brug bevat vermalen gruis kademuren

Voor de realisatie van de gevelwanden van de brug is gebruik gemaakt van een mix van watergedragen acrylhars met hierin vermalen baksteengruis van oude kademuren. Boltt heeft de mallen gemodelleerd zodat deze direct geprint konden worden om daarmee de wanden van de brug te gieten. Nedcam heeft de mallen 3D geprint met composiet. De dragende constructie van de brug bestaat uit staal.

Back to top button