3D printmarktTechnology

Nano Dimension brengt opnieuw bod uit op Stratasys

Krijgt overnamesaga van 2023 een vervolg in het nieuw jaar?

Wie dacht dat het aan het overnamefront in de AM-industrie een rustige jaarwisseling zou zijn, heeft buiten het management van Nano Dimension gerekend. Het Israëlische concern komt met een nieuw overnamebod op Stratasys. Dit keer een bod volledig in contanten voor $1,1 miljard.


Nano Dimension en Stratasys zijn eerder dit jaar in een lange overnamestrijd verwikkeld geweest. Als vlucht naar voren wilde Stratasys samengaan met Desktop Metal, wat uiteindelijk door de aandeelhouders werd afgewezen. Op zijn beurt wees het management meerdere biedingen van 3D Systems af en uiteindelijk ook het overnamebod van Nano Dimension.

40% premie op de aandelenkoers

Na enkele maanden rust ligt er nu een nieuw bod op tafel. Omgerekend wil Nano Dimension $16.50 per uitstaand aandeel Stratasys betalen. Dat is een premie van 40% op de gemiddelde dagkoers sinds eind september. In de zomer bood het nog $25 per aandeel. Het bod ken geen voorbehoud wat de financiering van de deal betreft. Nano Dimension heeft zo’n $800 miljoen aan contanten op de bankrekening staan. Wel is het bedrijf in gesprek met partijen voor aanvullende financiële middelen. Het management zegt dat het boekenonderzoek niet veel tijd in beslag hoeft te nemen omdat het de markt en Stratasys goed kent

Strategische heroriëntatie

Stratasys heeft officieel bevestigd dat er een bod op tafel ligt. Het management neemt dit mee in de strategische herpositionering van het concern waar sinds enkele maanden aan wordt gewerkt. Wel heeft de raad van Bestuur enkele dagen voor dat het nieuwe bod ontvangen wordt de beschermingsconstructie tegen een ongewenste overnemer is verlengd. Deze constructie liep normaal eind 2023 af.

Verliezen

Eind november heeft Nano Dimension bekend gemaakt dat de omzet in de eerste negen maanden van 2023 met 33% gestegen is tot $41,9 miljoen. Het netto verlies bedraagt in deze periode $54,3 miljoen. Stratasys boekte in het 3e kwartaal een omzet van $162,1 miljoen (3,3% groei exclusief de desinvestering in Makerbot) en een netto verlies $47,3 miljoen. De aandelenkoers van Stratasys is na het bekend raken van het bod gestegen tot $14.82.

Back to top button