3D printmarkt

Stratasys aandeelhouders wijzen fusieplannen met Desktop Metal af

Management gaat nieuwe strategische keuzes maken

De fusie c.q. overname van Desktop Metal door Stratasys is afgeketst. Stratasys heeft het voorstel teruggetrokken toen uit een voorlopige telling bleek dat de aandeelhouders zich niet achter de plannen scharen. Destop Metal gaat nu zelfstandig verder met $ 127,6 miljoen in kas.


Het management van Stratasys is er niet in geslaagd om de aandeelhouders achter de fusieplannen te krijgen. Afgelopen dagen liet onder andere grootaandeelhouder Nano Dimension, dat zelf in de race is geweest Stratasys over te nemen, weten tegen het voorstel te gaan stemmen. Ook een andere grootaandeelhouder liet vorige week al weten tegen te gaan stemmen. Uit een voorlopige telling werd duidelijk dat er geen meerderheid te vinden is voor de plannen.

Desktop Metal blijft zelfstandig verder gaan op de ingeslagen weg.

Focus op waarde aan aandeelhouders

“We hebben besloten tot een uitgebreide en grondige herziening van alle beschikbare strategische alternatieven”, zegt Dov Ofer, voorzitter van de Raad van Bestuur van Stratasys. “We gaan deze herziening in als leider in de additive manufacturing-ruimte en zullen doorgaan met het uitvoeren van onze strategie, aangedreven door innovatie en winstgevende groei, die ertoe heeft geleid dat Stratasys de concurrentie voorbij is gestreefd. Belangrijk is dat we gefocust blijven op onze missie om waarde te leveren aan klanten en dat we de juiste acties ondernemen om de waarde voor alle aandeelhouders van Stratasys te maximaliseren.” Vooralsnog blijft het bij deze mededeling. Stratasys voelt zich niet geroepen om de verdere ontwikkelingen toe te lichten.

Teleurstelling bij Desktop Metal

De aandeelhouders van Desktop Metal hadden wel in meerderheid voor de plannen gestemd. Ric Fulop, CEO van Desktop Metal, is teleurgesteld in de houding van de Stratasys aandeelhouders. Hij blijft wel vertrouwen houden in de koers van Desktop Metal, gericht op het verlagen van de operationele kosten terwijl de inkomsten toenemen. “Ons plan om kosten te verlagen en inkomsten te genereren ligt nog steeds op schema nu klanten blijven overstappen op onze AM 2.0 technologieën voor massaproductie van metaal, polymeer, keramiek en health care producten.” Desktop Metal kan binnenkort rekenen op een vergoeding van Stratasys nu de fusie niet doorgaat. Het concern had medio dit jaar nog $127,6 miljoen in kas. Daar komt de break-up fee nog bij.

3D Systems blijft hopen

Ondertussen heeft 3D Systems zich opnieuw in de strijd gevoegd. Behalve dat het aandeelhouders van Stratasys actief heeft geadviseerd tegen de fusieplannen met Desktop Metal te stemmen, heeft 3D Systems aangegeven dat het Stratasys management nog tot 5 oktober kan ingaan op het bod van 3D Systems. Of dat gaat gebeuren is de grote vraag. Stratasys heeft in elk geval de gifpil die het eerder activeerde verlengd.

De beurskoersen van beide concerns steeg vandaag op het nieuws dat de fusie met Desktop Metal is afgeketst. De koers van Desktop Metal daalt.

Back to top button