3D printmarktApplications

AMPower legt kostprijs per 3D geprint onderdeel onder het vergrootglas

Halvering kostprijs 3D printen met 316L

De kosten die 3D print servicebureaus in rekening brengen vertonen een grote bandbreedte. Voor TPU en PA12 kunnen de prijzen met een factor 10 tot 15 uit elkaar liggen bij een order van 100 stuks. Bij ABS (via FFF) is de prijsvariatie nog groter: tot 80 keer. Dat zijn enkele conclusies in de nieuwe AMPower Insights over kostprijs per 3D geprint onderdeel. Opvallende conclusie bij metaalprinten: sinds 2017 zijn de  kosten per kilogram werkstuk geprint in 316L gehalveerd.


Het Duitse consultancybureau AMPower heeft een tijdje geleden een eigen kostprijscalculator voor 3D printen ontwikkeld. Nu brengt men een speciale editie van AMPower Insights uit waarin dieper wordt ingegaan op de kostprijs van 3D printen met verschillende materialen. Ook vergelijkt men de kosten van in-house 3D printen en uitbesteden aan een externe partij, zowel voor metalen als kunststoffen. Voor de studie zijn zo’n 100 echte designs wat betreft hun kostprijs geanalyseerd.

AMPower verwacht dat de kostprijs per 3D geprint onderdeel nog verder zal dalen

Ondanks de daling van de kostprijs van titanium poeder, zijn de cost per part verdubbeld.


Servicebureaus nemen nog steeds risico met instant pricing

Een interessante opmerking van de consultants is dat veel 3D printservicebureaus die metaal aanbieden op hun platform nog altijd met instant pricing modules werken. De consultants van AMPower vinden dit vreemd omdat de risico’s op een mislukte print voor een 3D printservicebureau veel hoger liggen als men niet eerst het design grondig bestudeert. Het ontwerp heeft namelijk een sterke invloed op de printbaarheid van het onderdeel.

Grote spread in prijs dekt risico af

In de prijsvergelijking voor metaal (uitbesteed aan een servicebureau) constateert AMPower dat de kiloprijs voor 3D printen met 316L in zes jaar tijd bijna gehalveerd is. Van € 750 per kilogram in 2017 naar momenteel gemiddeld € 500 per kilogram met uitschieters tot € 160 per kilogram 316L. Bij aluminium varieert de prijsrange die men op meer dan 40 online platformen heeft ontdekt van € 370 tot € 3700 per kilogram. De grote spread in de prijzen moet de risico’s voor servicebureaus afdekken. AMPower schrijft de prijsdalingen voor aan de toegenomen concurrentie en de grote beschikbaarheid aan laser poederbed capaciteit voor 316L. Daarnaast wijzen de consultants op de makkelijkere toegang tot suppliers in China.

Titanium kostprijs verdubbeld

Bij titanium liggen de cijfers heel anders. Ondanks de bijna onafgebroken prijsdalingen voor het poeder sinds 2017, zijn de prijzen die de klant betaalt bijna verdubbeld. Dit heeft alles te maken met de risico’s bij titanium 3D printen. In deze kosten zijn materiaal, afschrijving van de machine, consumables, mankracht, ontpoederen en marges mee geteld.

In-house kosten voor 3D printen

Bij in-house aluminium 3D printen beginnen de kosten rond de € 298 per kilogram; voor 316L rond de € 165 per kilogram. AMPower wijst er op dat de prijs niet de beslissende factor is in de afweging make-or-buy. IP protectie en kwaliteitsborging zijn eveneens belangrijke factoren. Dat zijn argumenten om de productie van hoogwaardige complexe delen in eigen huis te doen of hiervoor nauw samen te werken met een toeleverancier.


Verdere prijsdalingen verwacht

AMPower verwacht dat de prijzen per kilogram verder zullen dalen. Dit zal de markt voor 3D metaalprinten verdubbelen. De lagere cost per part zal komen door de opkomst van binder jetting, de marktintroductie van Seurat Technologies’ Area printing en de eventuele doorbraak van Vulcanforms, dat zegt met 1.000 lasers van elk 1 wat te 3D printen. Ook aan de polymeerzijde zien de consultants ontwikkelingen bij bestaande 3D printerfabrikanten die de kostprijs per geprint onderdeel significant kunnen doen afnemen.

Hier kun je het hele rapport downloaden. Hierin staat ook de uitleg hoe de berekeningen zijn gemaakt.

Back to top button