Technology

Zetamix lanceert complete oplossing voor porselein 3D printen

Het Franse Zetamix, filament producent, heeft samen met Cerinnov Group een lijn producten ontwikkeld voor porselein 3D printen. Deze lijn omvat speciaal filament, glazuren en ovens. Limoges Porcelain, JL Coquet, designstudio BoldDesign en enkele andere spelers in deze markt zijn de eersten die met het nieuwe materiaal hebben geëxperimenteerd. 

Met het Porcelain filament wil Zetamix een brug slaan tussen kunst, design en serviesgoed enerzijds en technologie anderzijds. Zetamix heeft eerder al filament ontwikkeld voor het 3D printen met technisch keramiek. Guillaume de Calan, CEO van Zetamix (onderdeel van Nanoe Group), zegt dat 3D printen met porseleinfilament eenvoudiger en laagdrempeliger is omdat met eenvoudigere sinterovens gewerkt kan worden evenals standaard glazuur. “We denken dat deze nieuwe lijn vooral aantrekkelijk zal zijn voor porseleinproducenten, ontwerpers, kunstenaars en ook porseleinamateurs die al een 3D-printer hebben en vandaag nog kunnen beginnen met het 3D-printen van porseleinen onderdelen!”


Kleine series porselein 3D printen

De producenten van porseleinen serviesgoed zien 3D printen als een aanvullende productietechnologie, onder andere voor kleine series. “Wij zien dit als een mogelijke manier om kleine series voor veeleisende klanten te produceren”, zegt Leo Cochain, site manager bij Porcelaine Coquet. “We hebben met het filament geëxperimenteerd en de eerste producten zien er goed uit.” Guillaume de Calan denkt dat het materiaal met name interessant is voor porseleinontwerpers en -producenten die al over 3D printers beschikken en nu eindproducten kunnen printen. 


Totaal oplossing

In samenwerking met Cerinnov Group brengt Zetamix naast de filamenten een lijn van 8 glazuren uit voor het kleuren, gladder maken en waterdicht maken van de porseleinen producten. Ook kan men een speciale 50 l grote oven kopen voor de porseleinen producten. Zowel Zetamix als Cerinnov Group gaan de producten verkopen als totaal oplossing.  

Back to top button