Top story

Wat zeggen de 10 meest gelezen artikelen over 3D printen in 2023?

Verschuiving naar de hoe-vragen rond 3D printen duidelijk merkbaar

De verschuiving in de manier van denken over 3D printen wordt stilaan ook zichtbaar in de informatie die lezers zoeken op 3D Print magazine. De top 10 van de meest gelezen artikelen in 2023 laat dit wel zien. Waar waren jullie het meest in geïnteresseerd?


In de vooruitblik op 2024 constateerden enkele managers van Materialise al dat de waarom-vraag verschuift naar de hoe-vraag. Een duidelijke trendbreuk met het verleden. Men raakt meer geïnteresseerd in hoe je additive manufacturing kunt gaan inzetten en integreren in bestaande productieprocessen.

Lezers zoeken vooral informatie over de toepassing van 3D printen door maakbedrijven


Hier sluit het meest gelezen artikel op 3D Print magazine in 2023 naadloos op aan. AMPower heeft verleden jaar een nieuw rapport uitgegeven waarin het de kostprijs per 3D geprint onderdeel vergelijkt voor verschillende materialen, technieken én voor inhouse-printing versus outsourcing. Dat dit het meest gelezen artikel is, is des te opmerkelijker omdat het pas in het laatste kwartaal is gepubliceerd.

  1. AMPPower legt kostprijs per 3D geprint onderdeel onder het vergrootglas


Het tweede best gelezen artikel past eveneens goed in deze trendbreuk. Hier gaat het om de toepassing in een  consumentenproduct waar je het niet direct bij verwacht: een fietsbroek voor wielercoureurs. 3D printen blijkt toch ook hier meerwaarde te creëren, waar de ontwikkelaar Elastic Interface handig gebruik van maakt.


Metaalprinten blijft het goed doen qua publiciteit. De terugblik op de recente ontwikkelingen op dit vlak die we op Formnext zagen, eindigt op de derde plek. Bij dit artikel hoort overigens wel een nuancering. Een van de lezers heeft erop gewezen dat de 510.000 productie-uren waar Farsoon over rept wel erg veel zijn in combinatie met een bezettingsgraad van sommige printers van meer dan 80%. Een verkeerd rekensommetje? Navraag bij Farsoon heeft nog geen antwoord opgeleverd.

De Nederlandse  Tier 1 toeleveranciers aan de hightech industrie hebben van additive manufacturing een speerpunt gemaakt. Anvil Industries verwierf met de overname van Machinefabriek De Valk een stevige positie in de AM-markt. Het interview met Jack Vromans en Jack Adams van de groep toeleveringsbedrijven eindigt op de 4e plaats.


De nieuwe Stratasys F3300 is een FDM printer die vanaf de basis is ontwikkeld voor de seriematige productie van eindonderdelen.


Een verrassing op plek 6, het afscheidsinterview met Kris Binon vlak voor zijn vertrek als directeur van Flam3D. Dat hadden we hoger verwacht. Op LinkedIn scoort de post met de aankondiging van zijn vertrek als directeur van Flam3D overigens wel hoog in het rijtje best performing posts.


Nog zo’n bericht over een hele concrete toepassing: het 3D printen van de elektrisch aangedreven ferry die dit jaar in Parijs zal worden ingezet tijdens de Olympische Spelen. Demissionair minister Mickey Adriaansens (Economische Zaken & Klimaat) liet zich tijdens een bezoek aan Holland Shipyards Group uitgebreid bijpraten over dit project  van onder andere 10XL en Reboat.


Het interview met Karl Wallecan (Seido Systems), Andy Langfeld  en Christian Alvarez (beiden Stratasys) verscheen pas tweede helft november maar staat wel in de top 10 van de meest gelezen artikelen in 2023. De boodschap van het artikel: AM-technologie is klaar om ingezet te worden als productietechnologie. Het gaat nu om de juiste mindset.

Seido Systems


De info-avond van Flam3D en Industrial Fairs bij Seido Systems begin van het jaar leverde het 9e meest gelezen artikel op. Ook hier ging het met name over de praktische toepassingen van de verschillende technieken.  


Precies zoals aan het begin van dit rijtje: het gaat niet meer om het waarom maar om het hoe. Hoe kun je met een SLS-printer metalen onderdelen 3D printen? Is Cold Metal Fusion echt de  opstap naar 3D metaalprinten?

Back to top button