ApplicationsTechnology

Start to 3D print: voorproefje AM op Machineering

Betekenis van design en simulatie voor 3D geprinte onderdelen

De ruim dertig deelnemers aan het Flam3D event Start to 3D print hebben alvast een voorproefje gekregen van wat ze op het vlak van additive manufacturing kunnen verwachten op Machineering. MT3D demonstreerde het effect van design for AM op zowel de kostprijs van het machine-onderdeel als de prestaties. Desktop Metal dealer Buhlman ging in op de vraag hoe je de nauwkeurigheid van binder jetting verbetert.


De setting voor het evenement van Flam3D, georganiseerd samen met Seido Systems en Industrial Fairs, kon niet toepasselijker zijn. Terwijl de industriële 3D printers van Seido Systems onderdelen printten –  de showroom is tegelijkertijd een deel van de productieruimte voor zusterbedrijf Seido Solutions – lieten de deelnemers zich wegwijs maken in wat 3D printen is, de technologieën maar vooral hoe de techniek in te zetten.


Design fo AM verbreedt toepassingsgebied metaalprinten

Praktijkcases waren er van de leden. Willem Van Cauwenberge, hoofd engineering bij MT3D, een metaalprint servicebedrijf, maakte aan de hand van een concrete toepassing uit de machinebouw duidelijk wat de impact van design is. Het gaat om een onderdeel dat MT3D in batches van zo’n 100 stuks 3D print voor een machinebouwer, die het stuk eerder samenstelde uit meerdere componenten. Dat heeft MT3D allereerst teruggebracht tot nog 2 onderdelen. “Minder assemblage dus minder kosten”, aldus Van Cauwenberge over één voordeel voor de machinebouwer. Door verschillende designiteraties is MT3D erin geslaagd om de printtijd van het onderdeel met 20% te verkorten, supportstructuren te elimineren en daardoor de nabewerkingen te vermijden. “En hierdoor verbetert de betrouwbaarheid van het AM-proces.” MT3D in Kuurne print ondertussen op vier metaal 3D printers, twee van Trumpf en twee van Eplus 3D.

Tijdens Machineering  gebruikt Willem van Cauwenberge dit machine-onderdeel ook in z’n Expert Class op vrijdag 31 maart. Dan gaat hij dieper in op hoe de juiste ontwerpkeuzes metaal 3D printen voor veel meer applicaties geschikt is en kan concurreren met conventionele bewerkingsmethodes.

Nauwkeurigheid verbeteren met Desktop Metal

Brice Buhlman (Buhlmann NV) liet de mogelijkheden van gewichtsbesparing in de machinebouw zien door te gaan 3D printen. Hij ging ook dieper in op de vraag hoe je de herhaalnauwkeurigheid bij de systemen van Desktop Metal kunt verhogen als dat nodig is. Standaard haalt het Shop System na het sinteren een geometrische afwijking van minder dan 1% door vooraf in de software het sinterproces te simuleren. Vervolgens wordt tijdens het printen gecompenseerd voor deze vervorming. “Hebben we een hogere nauwkeurigheid nodig dan combineren we een 3D scan met simulatie”, aldus Brice Buhlmann. Dan blijft de afwijking beperkt tot minder dan 0,3%. Tijdens Machineering zullen applicatie engineers van Desktop Metal op de stand van Buhlmann aanwezig zijn, één voor 3D metaalprinten en de ander voor kunststoffen. Wellicht komt nog een derde applicatie engineer van Desktop Metal voor het zandprinten voor de gietindustrie. Buhlmann demonstreert verder op de Brusselse beurs de nieuwe versie van SoilidCAM waarmee additive en subtractive manufacturing gecombineerd wordt in één softwarepakket.

Met de klok mee: Brice Buhlmann, demowerkstuk van Desktop Metal gaat rond, de Genera G2 DLP-printer en onder een demonstratie van de Stratasys SAF H350 printer.


AM Solutions, eveneens exposant op Machineering, presenteerde tijdens het Start to 3D print  event de verschillende oplossingen om post-processing gedeeltelijk te automatiseren. Het gaat dan zowel om het ontpoederen als het verbeteren van de oppervlaktekwaliteit.

Volgende week meer over het event bij Seido Systems

Machineering vindt van 29-31 maart plaats in Brussels Expo. Kaarten zijn gratis verkrijgbaar met toegangscode 105.

Back to top button