software

Oqton en EPlus3D verlagen AM-instapdrempel voor dentale labo’s

Eenvoudigere workflow, méér productiviteit en makkelijker voldoen aan regelgeving

Oqton en het Chinese Eplus3D zijn een strategisch partnerschap aangegaan. Beide ondernemingen willen hun expertise op het vlak van additive manufacturing voor dentale applicaties inzetten om daarmee een AM-oplossing voor de dentale industrie te bieden die zowel het proces automatiseert als volledig traceerbaar maakt. Ook moet de instapdrempel omlaag. 


Dentale applicaties lenen zich bij uitsteek voor additive manufacturing; met 3D metaalprinten kunnen patiënt specifieke implantaten worden gemaakt. De drempel voor tandtechnische laboratoria om met 3D metaalprinten aan de slag te gaan, is echter hoog, concluderen het Chinese en Belgische bedrijf. Gebrek aan vakbekwaam personeel, een complexe workflow met veel repetitieve handelingen en de regelgeving, waaronder de nieuwe Europese Medical Device Regulation (MDR) en de ISO 13485 standaard zijn slechts enkele van de uitdagingen. 

MT3D verbetert productiviteit met Oqton software

Software met AI neemt werk over

Het Oqton Manufacturing OS platform moet het proces vereenvoudigen. De software en kunstmatige intelligentie automatiseren een belangrijk deel van de werkvoorbereiding voor de metaalprinters, zorgen voor een optimale nesting zodat meer frames in één keer geprint kunnen worden en minimaliseren de benodigde supportstructuur wat weer nabewerkingen scheelt. Het platform is geschikt om grote laboratoria, die productiefaciliteiten op meerdere locaties hebben, te ondersteunen. Ook de dataverzameling voor de kwaliteitscontrole en om aan regelgeving te voldoen, verloopt grotendeels geautomatiseerd. 

Ervaringen MT3D

De beide bedrijven werken al langere tijd samen. Een van hun gezamenlijke klanten is het Belgische MT3D. Willem Van Cauwenberge, hoofd engineering bij MT3D, zegt: “Oqton stelt ons in staat om het maximale uit onze EPlus3D-printer te halen. Het vereenvoudigt en verbetert onze workflows aanzienlijk in vergelijking met onze vorige softwareoplossing, en wat nog belangrijker is, voor tandheelkundige onderdelen automatiseert het de datavoorbereiding bijna volledig. Oqton bespaart ons onschatbare tijd bij het opzetten van elke build.”  

Back to top button