Applications

Hoe groot is de invloed van design op kostprijs AM?

Expert Classes Machineering laten zien dat 3D printen ook zinvol is voor gewone componenten

3D printen wordt vaak onderschat: te duur, te complex, niets voor ons. In twee Expert Classes op Machineering zal worden aangetoond dat additive manufacturing ook heel geschikt kan zijn voor relatief eenvoudige producten. Met het juiste design en de juiste 3D printtechnologie kun je eenvoudige producten efficiënt produceren.


Design for additive manufacturing wordt vaak gelezen als je moet het ontwerp van een product zodanig maken, dat je maximaal profiteert van de voordelen van additive manufactruring. Dus lichter construeren en functie-integratie. Maar wat is de invloed van het ontwerp op de kostprijs? Tijdens een van de Expert Classes op Machineering zal Willem Van Cauwenberge, hoofd engineering bij Metal Technics 3D, dit onderwerp belichten aan de hand van een onderdeel voor een machine. Hiermee wil hij met name duidelijk maken dat het juiste ontwerp, gericht op een lagere kostprijs, de inzetbaarheid van 3D metaalprinten verbreedt.

Kortere printtijd betekent minder kosten en een betrouwbaarder proces

Willem Van Cauwenberge van MT3D tijdens Start to 3D print.


De effecten van 20% kortere printtijd

Tijdens zijn pitch op Start to 3D print van Flam3D, enkele weken geleden, lichtte Willem Van Cauwenberge al een tipje van de sluier op. Zoals dikwijls was de oorspronkelijke vraag van de klant: kunnen jullie dit 3D printen in metaal? Dat kan vaak, maar relevanter is de vraag of het zinvol is? Dat bleek in dit geval pas na re-engineering door het Vlaamse AM-bedrijf. “Door de positionering aan te passen én te optimaliseren voor support, hebben we de printtijd met 20% kunnen verlagen én er is veel minder manueel post processing nodig, zoals het verwijderen van de supportstructuren”, aldus Van Cauwenberge.

Onbekendheid met AM-proces

Hij merkt dat klanten vaak onvoldoende beseffen wat het voordeel is van een kortere printtijd. “Dat betekent minder kosten en een betrouwbaarder proces.” Uiteindelijk heeft MT3D ook de ontwerp aangepast zodat het onderdeel uit nog slechts twee componenten bestaat, wat een direct voordeel oplevert in de assemblage en een betere tolerantie van het geheel. Tot slot wijst hij nog op de flexibiliteit die de klant in huis haalt door over te stappen op 3D metaalprinten. “Ze hoeven geen grote hoeveelheden meer te bestellen. We kunnen 100 stuks op het bouwplatform plaatsen. Méér bestellen levert weinig schaalvoordelen op. Hierdoor kunnen ze wel na elke 100 stuks een kleine designaanpassing doen als dat nodig is.

Robland 3D print middelgrote series met FFF printers

Gewone FDM printer, maar dan tientallen stuks

Gert Muijs, directeur van de Belgische machinebouwer Robland, laat in een andere Expert Class zien hoe je als machinebouwer FFF 3D printtechnologie zinvol kunt inzetten. Robland is een Belgische fabrikant van machines voor de houtbewerkingsindustrie. Ooit gestart met 1 FFF printer, staan er tegenwoordig tientallen in de fabriek in Brugge. Hiermee 3D print het op middelgrote schaal productie-onderdelen voor de machines. Gert Muijs gaat niet alleen in op de huidige inzet van de FFF printers, maar schetst ook het proces met vallen en opstaan dat de machinebouwer heeft doorlopen op tot een succesvolle toepassing van FFF printen te komen.

Renishaw toont de Robot Bike, mogelijk gemaakt dankzij 3D metaalprinten.

3D printen op de beursvloer

Additive manufacturing is een van de thema’s op Machineering. Buhlman Additive is onder andere met experts van Desktop Metal op de beurs aanwezig om zowel de mogelijkheden van 3D metaalprinten, kunststof printen alsook het 3D printen van zandkernen voor de gietindustrie toe te lichten. Thomas More Hogeschool presenteert op de beurs het Mobiel Printlab, het eerste in Vlaanderen. GS Technology toont naast de Sinterit SLS printers ook de nieuwe Cubicon SLA machine en de technologie van Markforged. Renishaw laat in Brussel zien hoe metaal 3D printen het bouwen van gepersonaliseerde fietsen mogelijk maakt. 3D metaalprinterfabrikant SLS Solutions neemt eveneens deel aan Machineering. Het Duitse bedrijf levert onder andere de 3D printer aan KMWE Precision dat dit voorjaar in Eindhoven de AM-unit in gebruik neemt.

Behalve op de beursvloer komt het thema terug in de Expert Classes. Gert Muijs (Ribland) spreekt 30 maart om 13.30 uur. De Expert Class met Willem Van Cauwenberge van MT3D is vrijdag 31 maart om 14.00 uur tijdens Machineering. Aanmelden kan hier (met code 105)

Back to top button