Applications

Beter ademende fietsbroek dankzij 3D printen

ISPO Design Award voor nieuwe fietsbroek van Gorewear

Duursporters – en andere wielrenners – kunnen dankzij 3D printen hun fietsinspanningen comfortabeler én afvalvrij leveren. Sportkledingfabrikant Gorewear verwerkt namelijk 3D geprinte pads van Elastic Interface in de Ultimate Bib Shorts. Giorewear ontvangt deze week de 2023 ISPO Design Award.


Optimaal zitcomfort blijft een uitdaging voor fietsers. Om hier stappen te maken, heeft Gorewear voor de nieuwe Ultimate Bib Shorts samen met Elastic Interface een oplossing ontwikkeld waarin 3D printen een rol speelt.

Elastic Interface 3D print zitkussens met zeer open celstructuur voor betere temperatuur- en vochtregulering


Afvalvrij productieproces

Het innovatieve N3X zitkussen wordt namelijk gemaakt met 3D printtechnologie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gerecyclede materialen en de productie van de vulling is afvalvrij. Mede dankzij het 3D printen wordt alleen materiaal gebruikt dat nodig is en als er ergens iets afval ontstaat, kan dit gebruikt worden in de volgende productierun. De pad wordt geproduceerd zonder chemicaliën en wordt mechanisch geassembleerd zonder lijm of hechtfolie.


Open celstructuur printen

De N3X pads zijn functioneel doordat de open celstructuur voor een groot ademend vermogen zorgt. Hierdoor verbetert de luchtstroom om het gebied af te koelen en vocht af te voeren, wat een snellere droging en een optimaal constante huidtemperatuur betekent. Deze innovatieve vulling maakt voor het eerst gebruik van 3D-printen.  “Met onze nieuwe Ultimate Bib Shorts verbeteren we het rijcomfort, de duurzaamheid van het product en de milieuvriendelijkheid”, aldus Jürgen Erd, Product Leader van Gorewear.  


Lovende jury ISPO Design Award

De jury van ISPO Design Award kent de prijs toe in de categorie Bike & Commuting. De jury is lovend vanwege de innovatie dankzij 3D printen, het duurzame productieproces en materiaalgebruik, de functionaliteiten zoals het ademend vermogen en de uitstraling. “Verschillende hoogtechnologische textieltechnieken komen hier samen: 3D-printen en een innovatieve weeftechnologie die verschillende functionele zones naadloos integreert. Het gebruik van gerecyclede materialen en de afvalvrije productie van de vulling is een ander pluspunt”, aldus de jury van de ISPO Design Award.

Zo ziet de open celstructuur van de 3D geprinte pads eruit. (Foto’s Elastic Interface)


Keurmerk

Massimo Fregonese, de CEO van CyTech, eigenaar van het merk Elastic Interface, is trots op de rol die de leverancier heeft gespeeld in het winnen van de ISPO Design Award. “In de loop der jaren hebben we met Gorewear buitengewone producten voor fietsers gecreëerd en deze prijs erkent niet alleen de uitmuntendheid en innovatie van het product, maar betekent ook een prestigieus keurmerk voor onze vruchtbare tienjarige samenwerking.”

Back to top button