Top story

“3D printen klaar voor serieproductie, maar klanten zijn nog banger voor verandering”

Seido Systems vijftien jaar Stratasys partner in de Benelux; focus verschuift naar produceren met AM

Na vijftien jaar samenwerken op het vlak van 3D printen willen Stratasys en Seido Systems de stap maken naar additive manufacturing in de Benelux. Seriematig componenten printen. De technologie is hier klaar voor, zegt Stratasys EMEA President Andy Langfeld. Waar het nu op aankomt, is de juiste mindset creëeren. Daarom spelen de partners zoals Seido Systems in de go-to-market strategie van Stratasys een belangrijke rol. “Lokale partners staan dicht bij de klant en ontwikkelen samen met de klant de use case.”


Als Karl Wallecan eind 2008 vanuit het Europese hoofdkantoor van Stratasys terugrijdt naar Kortrijk, heeft hij getekend voor drie Stratasys uPrint machines, de compacte FDM-printer die dan net gelanceerd is. Eigenlijk wilde hij één FDM-printer kopen voor zijn CNC frees- en draaibedrijf; om opspanmiddelen en mallen mee te 3D printen. Stratasys wil echter machines verkopen. Zo is Seido Systems vijftien jaar geleden in de 3D printwereld gerold.

Speed, yield, precisie en cost per part. Daar draait het om als we de stap van prototyping naar serieproductie willen maken

Andy Langfeld Stratasys


Belangrijke partners in go-to market strategie

“De resellers zijn voor ons belangrijke partners. Ze zijn belangrijk in onze go-to-market strategie. Onze partners staan lokaal dicht bij de klant”, zegt Christian Alvarez, Chief Revenue Officer. Ze zijn de ogen en oren van Stratasys in de lokale markten. De feedback die zij geven op basis van wat ze terughoren van klanten, gebruikt Stratasys in de productontwikkeling van nieuwe machines, zoals de F3300 die op Formnext is gelanceerd. Deze F3300 staat voor een heel nieuwe generatie industriële FDM-printers, ontwikkeld voor serieproductie. “Onze partners hebben feedback gegeven over speed, yield, precisie en cost per part. Daar draait het om als we de stap van prototyping naar serieproductie willen maken”, zegt Alvarez. De F3300 is bijvoorbeeld de eerste Stratasys 3D printer met vier printkoppen die snel gewisseld kunnen worden. Het SAF-platform (poederbed) bewijst zich ook steeds meer als productieplatform. “We hebben al testimonials van servicebureaus die 24/7 produceren”, aldus Langfeld.

Onder grote belangstelling heeft Stratasys op Formnext de nieuwe FDM printer F3300 onthuld. Dit platform is vanaf de basis ontwikkeld voor serieproductie in de industrie.


Toolbox van productiebedrijf

Karl Wallecan, afkomstig uit een familie met de roots in de werktuigbouwmachineindustrie, zag destijds het potentieel van 3D printen, aanvullend op de CNC-machines. Op dat punt is de maakindustrie, of misschien nog beter de samenleving, de fout in gegaan, meent hij. “3D printen hoort in de toolbox van een productiebedrijf. Maar het was fout om te denken dat je alle verspaning kunt vervangen door 3D printen.” Andy Langfeld, President van Stratasys EMEA vult aan: “Veel klanten zoeken naar hoe ze hun productielijn kunnen vervangen. De productie van een miljoen spuitgietcomponenten ga je echter nooit met additive manufacturing doen.” Maar voor kleinere series is 3D printen inmiddels wel een goed alternatief.

De vier verwisselbare printkoppen in de nieuwe F3300.


Mindset

Waarom hebben maakbedrijven deze stap na al die jaren nog niet gezet? “Veel bedrijven kunnen morgen beginnen, maar hun angst om te veranderen is groter. 3D printen als productietechniek is een kwestie van mindset, van anders designen, van andere verdienmodellen”, zegt de Europese Stratasys topman. Als je seriematig gaat produceren met 3D printen, verandert er veel. Hij geeft het voorbeeld van de armleuning van een vliegtuigstoel, die traditioneel wordt samengesteld uit zo’n 200 onderdelen. Stratasys beschikt over de 3D printers en de gecertificeerde materialen om de armleuning in vijf onderdelen te printen. “Je maakt jezelf minder afhankelijk van materialen en van supply chains. Maar je moet de verandering zelf mogelijk maken.” Andy Langfeld vindt dat bedrijven veel meer de kansen van 3D printen in de levenscyclus van een product moeten gaan zien. Hij spreekt over een customer journey, waarbij na de prototypefase geprint wordt om sneller producten naar de markt te brengen, terwijl de productielijnen worden opgebouwd. Later komt 3D printen weer terug in aftermarkt toepassingen, waar dure voorraden onderdelen of matrijzen vervangen worden door digitale magazijnen en 3D printers.


Schaalbaar 3D printen kan

De belofte van 3D printen is groot. Functie-integratie, kortere supply chains met dito doorlooptijden, gewichtsbesparing, digitalisering van voorraden reserve-onderdelen, en noem maar op. Voeg hier anno 2023 nog duurzaamheid aan toe, niet alleen in de zin van efficiënter materiaalverbruik maar ook minder transportbewegingen doordat je on-demand en lokaal kunt produceren. Christian Alvarez denkt dat de maakindustrie zich op een omslagpunt bevindt. De adoptiefase is begonnen. Hij wijst op Apple, dat de behuizing van een bepaald type Apple Watch 3D print. “Dat is een voorbeeld dat schaalbaar 3D printen mogelijk is.” Natuurlijk worden er al jaren eindonderdelen geprint. Maar echte serieproductie komt volgens hem nu pas op gang. Als het om massaproductie gaat, gelden er namelijk andere eisen. Snelheid, yield, nauwkeurigheid, kosten per product: op die vlakken legt een productiemanager de lat hoog. Daarom heeft Stratasys het F3300 platform ontwikkeld met deze aspecten in het achterhoofd. Dit betekent niet dat Stratasys de prototypingmarkt niet meer interessant vindt. “Daar blijven we ook aan werken. We willen de juiste oplossing voor de juiste use case bieden; daar heb je meerdere platformen voor nodig”, aldus Langfeld. “Een productportfolio is daarom nooit klaar.”

Karl Wallecan samen met echtgenote Mieke Struye (Manager bij Seido Systems) bij de uitvinder van FDM-technologie Scott, Crump, die samen met zijn echtgenote Stratasys oprichtte


Software cruciaal

Technologie alleen zal echter niet genoeg zijn om de omslag op gang te brengen, meent de Stratasys CRO. De techniek moet meer plug and play worden. Standaardisatie in de workflow is eveneens noodzakelijk. Stratasys heeft dat bijvoorbeeld voor de aerospace gedaan en kan hierdoor aantonen dat 3D printen een constante kwaliteit oplevert die voldoet aan de hoge eisen van de luchtvaartindustrie. Ook ISO-standaarden worden omarmd in de processen. En momenteel werkt het concern aan een gestandaardiseerde berekening van de ecologische voetafdruk van een product. Dit wordt binnenkort een feature in Grabcad, het softwareplatform van de fabrikant. Vijftien jaar geleden, toen de samenwerking tussen Seido Systems en Stratasys begon, was Stratasys een hardwarebedrijf met eigen materiaalafdelingen. Tegenwoordig speelt software, gebundeld in GrabCad, een sleutelrol. Andy Langfeld: “De software is de lijm die alles verbindt.” De productiviteitswinst die nodig is voor massaproductie, zal namelijk voor een deel uit een efficientere workflow moeten komen. “Want elke technologie heeft beperkingen. We kunnen FDM niet duizend keer sneller maken.”

3D printen is een wisselwerking tussen materiaal, de applicatie en de technologie

Karl Wallecan


Applicatie, materiaal, printtechnologie

Karl Wallecan denkt dat menigeen de features die het softwareplatform heeft, onderschat. “Als je consistentie wilt, moet je investeren in een softwareplatform dat alle stappen verbindt. Net als bij CNC draaien en frezen.” 3D printen is in zijn ogen immers een wisselwerking tussen materiaal, de applicatie en de technologie. Dat is ook de route die hij bij klanten volgt. “Wij gaan altijd uit van de applicatie, zoeken daar het passende materiaal bij en dan kom je bij de juiste technologie uit. Daarom heb je een ecosysteem nodig zoals Stratasys dat aanbiedt.”


Metaalprinten bij Stratasys?

Met Grabcad, vijf printtechnologieën en een breed scala aan materialen beschikt Stratasys over een ecosysteem dat voor veel toepassingen een oplossing biedt. Behalve als metaal nodig is; dit zit er niet in. Vijf, zes jaar geleden was Stratasys ver met de ontwikkeling van een 3D metaalprinter. Dit traject is stopgezet. “We moesten eerlijk zijn tegen onszelf: we kunnen niet overal ons R&D budget inzetten”, zegt Andy Langfeld over deze beslissing. Kunststoffen vormen het DNA van Stratasys. Vandaar dat destijds de ontwikkeling van de metaalprinttechnologie is stopgezet. Dit jaar wilde het Stratasys management Desktop Metal overnemen, vooral omwille van de metaal printtechnologie. Uiteindelijk hebben de aandeelhouders de overname geblokkeerd. Metaal staat echter hoog op de agenda van het concern, beaamt Andy Langfeld. “We winnen marktaandeel met onze technieken. Dan komt de next step en dat zou metaal kunnen zijn. Klanten vragen erom; ze zoeken een partner die ze in alle materialen ondersteunt met oplossingen.”

Het toeleveringskarakter van de Benelux industrie is een van de redenen waarom de regio momenteel achterblijft bij de stap naar serieproductie met 3D printen

Zusterbedrijf Seido Solutions beschikt over een compleet 3D printerpark met onder meer de Stratasys SAF H350 voor het printen van kunststof onderdelen.


Achterstand in de Benelux

Heeft de industrie in de Benelux en Frankrijk 3D printen geaccepteerd als één van de gereedschappen in de toolbox? Toen het enkele jaren geleden vooral om het 3D printen van tooling ging, bleek de Benelux innovatief te zijn en liep voorop, zegt Andy Langfeld. Nu het om produceren gaat, blijft de markt achter op bijvoorbeeld Duitsland, waar 3D printen al meer geaccepteerd is voor reserveonderdelen. Karl Wallecan ziet als belangrijkste reden hiervoor het verschil tussen de typische toeleveringsmarkt in Nederland en België en de OEM-markt in Frankrijk, waar veel meer grotere producenten opereren. Sinds enkele jaren heeft Seido Systems ook een vestiging in Frankrijk. Daar ziet hij OEM’s fors investeren in de hoogwaardige 3D printers van Stratasys, zoals de Fortuslijn. Ook Andy Langfeld denkt dat het toeleveringskarakter van de BeNeLux industrie één van de redenen is waarom de regio momenteel achterblijft bij de stap naar serieproductie met 3D printen. Daarom is hij blij dat Seido Systems’ zusterbedrijf Seido Solutions 3D printen als een service aanbiedt. Alle vijf de printtechnologieën van Stratasys zijn hier beschikbaar voor onderdelen productie, zelfs uitgebreid met 3D metaalprinten dat Stratasys nog niet aanbiedt.

Somos WeatherX 100 is een van de nieuwe Stratasys materialen voor industriële toepassingen. Het materiaal is onder andere geschikt voor interieurtoepassingen in auto’s en andere toepassingen die een hoge maatnauwkeurigheid en duurzaamheid vergen.

Klanten kopen op vertrouwen. De partner moet er 24/7 zijn

Christian Alvarez


Partners

Seido Systems is één van de Stratasys partners met de langste staat van dienst in Europa. De komende jaren zullen ze samen business case voor business case voor klanten ontwikkelen met Stratasys technologie als uitgangspunt, of het nu de FDM-technologie is, het poederbedprinten met de SAF-technologie of het high-speed DLP proces van Origin of de SLA technologie. “Onze partners verkopen use cases aan de klant, met materialen en support. Seido Systems luistert en begrijpt het probleem van de klant en zoekt daar de oplossing voor”, zegt Andy Langfeld. Karl Wallecan herinnert zich nog de eerste presentatie die hij van Stratasys destijds kreeg over de uPrint. “Daarin werd gesproken over one stop shop: 3D printer, materiaal en service. Daar gaat het nu nog steeds om. Daarom ligt onze focus op Stratasys, zodat we onze klanten goed kunnen ondersteunen.” Met de stap naar productie met 3D printen wordt dit nog belangrijker, meent Christian Alvarez. “Als het om productiemiddelen gaat, kopen klanten op vertrouwen. De partner moet er 24/7 zijn.” Aan dozen schuiven doet Seido Systems niet, zegt Karl Wallecan. Ook niet na vijftien jaar.

Seido Systems

Foto: van links naar rechts Andy Langfeld (President EMEA bij Stratasys, Mieke Struye, Karl Wallecan en Christian Alvarez (CRO bij Stratasys).

Back to top button