Technology

Cold Metal Fusion: de laagdrempelige instap in metaalprinten?

Ook Sintratec biedt de oplossing van CMF Allianz aan voor de SLS printers

Ook Sintratec biedt inmiddels metaalprinten aan op de SLS-printers. Cold Metal Fusion lijkt zich te ontwikkelen tot een reëel alternatief voor wie binnen enkele dagen over complexe metalen componenten wil beschikken zonder te investeren in de duurdere AM-systemen.


Sintratec heeft op dit moment twee materialen van Headmade Materials beschikbaar voor de Sintratec 2, voorzien van de optie All Material Platform en de MCU 160 buildmodule. Deze materialen zijn een M2 gereedschapstaal en een 17/4 PH RVS legering. Bij het printen met dit laatste materiaal is de krimp 14%. De software houdt hier vanzelf rekening mee.

Lagere temperaturen

Cold Metal Fusion werkt bij veel lagere temperaturen dan de gangbare polymeren voor de SLS-printer. Het poederbed wordt verwarmd tot ongeveer 50 graden C. Dit zorgt voor een stabiel printproces en het ongesinterde poeder kan in een volgende buildjob opnieuw worden gebruikt. Ontpoederen gaat op dezelfde wijze als bij het 3D printen met polymeren. Hierna worden de laatste poederdeeltjes met 30 bar waterdruk verwijderd.

Sinterproces duurt 10 tot 15 uur

De volgende twee stappen zijn kritisch voor het eindresultaat. Eerst wordt het bindmiddel verwijderd. Dit gebeurt met een Aceton oplosmiddel. Deze stap duurt ongeveer een nacht. Daarna volgt het sinteren, een proces dat afhankelijk van het materiaal en de geometrie van het werkstuk 10 tot 15 uur in beslag neemt. De grootte van de sinteroven en het aantal componenten dat men in een keer sintert, hebben geen invloed op de duur van het sinterproces.

CMF proces biedt perspectief

De 17/4PH RVS onderdelen hebben na het sinteren dezelfde mechanische eigenschappen als het oorspronkelijke materiaal. Eigenschappen zoals breuk bij rek (13,2%) liggen zelfs boven de MIM standaard, een proces waarmee 3D printen vaak vergeleken wordt. In combinatie met de CMF Allianz hardware stelt deze technologie gebruikers in staat om porositeit te beheren, stromingskanalen in hun ontwerpen op te nemen en superieure mechanische eigenschappen te bereiken. Met deze unieke mogelijkheden zet het CMF proces ongetwijfeld nieuwe standaarden op het gebied van metaal-AM.

Back to top button