3D printmarktTechnology

APWorks installeert multilaser AM-systeem van Farsoon

Bedoeld voor serieproductie van onderdelen met Scalmalloy

Op de valreep van 2023 heeft Farsoon bij het Duitse APWorks een multilaser 3D metaalprintsysteem geplaatst. Hiermee gaat APWorks seriematig onderdelen in Scalmalloy printen, de zelf ontwikkelde sterke lichtgewicht aluminiumlegering. Scalmalloy is een vervanging van de aluminium 7000 legering.


Het gaat om het FS422M-4 systeem van de Chinese fabrikant. Dit is een LPBF systeem met een bouwkamer van 425 bij 425 bij 560 mm voorzien van vier lasers. APWorks heeft onder meer vanwege de productiviteit die de Farsoon machine biedt voor dit type gekozen. “We geloven dat het ons in staat zal stellen om onze productie van Scalmalloy-onderdelen van hoge kwaliteit op een zo economisch mogelijke manier op te schalen”, aldus Jon Meyer, CEO van het Duitse AM-bedrijf.

Bij Farsoon staat de teller ondertussen op meer dan 1.000 geïnstalleerde industriële AM-systemen, zowel voor metaal als kunststoffen. In Europa werkt het Chinese concern vanuit een eigen vestiging in Stuttgart.

Toepassingen worden economisch haalbaar

APWorks, een spin-off van Airbus in München, heeft de afgelopen jaren enkele toepassingen doorontwikkeld voor serieproductie. Jon Meyer denkt dat door Total Cost of Ownership gekoppeld aan de productiviteit van de Farsoon metaalprinter de grootste troef is voor de toeleverancier. “Hierdoor kunnen we ons richten op toepassingen die voorheen economisch niet aantrekkelijk waren.” APWorks verwacht dan ook meer applicaties voor 3D metaalprinten te kunnen ontwikkelen. APWorks werkt tegenwoordig ook voor klanten in andere industriesegmenten, zoals defensie, luxe automobielen en de sportindustrie.

Nieuwe applicaties ontwikkelen

De twee bedrijven willen verder samenwerken om nieuwe applicaties in de luchtvaartindustrie voor Scalmalloy te ontwikkelen.


Foto: Het Farsoon FS422M-4 AM systeem bij APWorks in Duitsland, vlak na de oplevering van het systeem.

Back to top button