Applications

Functie-integratie maakt additive manufacturing interessant voor machinebouwers

One Click Metal toont op TechniShow hoe het met AM assemblage vermijdt en productiekosten verlaagt

Juist in de productie van kleinere series machines kan additive manufacturing een interessante productietechnologie zijn. Functie-integratie vermijdt kostbare assemblage, waarvoor bovendien vaak de mankracht ontbreekt. One Click Metal toont op de TechniShow dat additive manufacturing goedkoper kan zijn dan traditionele productietechnieken. 


De Duitse fabrikant van 3D metaalprinters One Click Metal, in de Benelux vertegenwoordigd door Laagland, zet de AM-technologie in voor de productie van onderdelen voor de eigen machine, MPrint. Dit levert niet alleen voordelen in de beheersing van de supply chain, maar ook in financiële zin. Door een onderdeel voor de cartridge waarin het metaalpoeder zit te printen, vermijdt men kostbare assemblage.

Langere Z-as zorgt voor toename van 144 naar 255 onderdelen per buildjob

Dankzij de langere Z-as kan One Click Metal de helft meer onderdelen per buildjob produceren.


Instap metaalprinter op TechniShow

De instap 3D metaalprinter van One Click Metal is in maart een van de highlights op het Themaplein Additive Manufacturing, waar exposanten de AM-workflow en toepassingen presenteren. De One Click Metal metaalprinter is vooral bedoeld voor het mkb metaalbedrijf, omdat zowel qua gebruiksgemak als investering de instapdrempel laag is. Sinds machinebouwer Index Traub de voormalige startup van Trumpf heeft overgenomen, worden de machines gebouwd in de fabriek waar Index Traub ook de multi-assige CNC-draaimachines bouwt.


Designfilosofie: efficiënt kunnen produceren

Om de investeringskosten laag te houden, gebruikt het R&D team van One Click Metal dezelfde designfilosofie toe als de engineers die de CNC-machines ontwikkelen. Dit betekent onderdelen en modules ontwikkelen die je zo efficiënt mogelijk kunt produceren en onderdelen ontwerpen die je kunt hergebruiken in de machine. Dan kun je immers opschalen. Een goed voorbeeld is het interface mechanisme om de poedercartridge in de machine te klikken. Hierin zit naast een ventiel een pasveer die One Click Metal geïntegreerd heeft in de ventiel en als één gehele module  print.Lagere productiekosten

Door de veer mee te printen, hoeft dit onderdeel niet ingekocht te worden. Omdat het om enkele duizenden stuks per jaar gaat die One Click Metal nodig heeft, liggen alleen al de productiekosten lager dan die van een inkoopdeel. Hier komt de besparing op de assemblagekosten nog eens bij.


Grotere Z-as, nog lagere cost per part

Met een aanpassing aan de bouwcilinder in de 3D metaalprinter wordt het kostenvoordeel nog groter. Dit jaar introduceert One Click Metal namelijk een machine met een verlengde Z-as. Hierdoor kan men in plaats van 144 interfaces in één buildjob er voortaan 255 printen. De kostprijs per onderdeel aalt hierdoor met zo’n 10 tot 12 procent.

Je kunt de machine en de toepassingen van One Click Metal half maart zien bij Laagland op het Themaplein Additive Manufacturing op de Technishow. Hier registreer je je voor gratis toegangskaarten.

Back to top button