Applications

Minister enthousiast over 3D geprint casco voor elektrische ferry

Werkbezoek aan Holland Shipyards brengt 3D printen van groot casco onder aandacht

Demissionair minister Mickey Adriaansens (Economische Zaken & Klimaat) heeft een bezoek gebracht aan Holland Shipyards Group. Daar heeft ze zich onder andere laten informeren over het elektrisch en volledig autonoom varend veerpont dat volgend jaar in Parijs op de Olympische Spelen worden ingezet en 3D geprint is.


Dat 3D printen van het casco doet 10XL dat sinds het in 2016 de eerste grote producten printte, met LAAM (Large Area Additive Manufacturing) steeds groter is gaan 3D printen. Het familiebedrijf Holland Shipyards ontwikkelt het veerpont, samen met het Amsterdamse Reboat, dat de technologie voor autonoom varen levert. Het casco meet 9 bij 4 meter. Volgens 10XL is dit ’s werelds grootste 3D print product gemaakt met post-consumer recyclaat tot nog toe


Veel innovaties komen samen

10XL heeft geprint met een gerecycled materiaal, gemaakt van post-consumer afval. De zelf ontwikkelde slicer en de uitgebreide materialenkennis hebben in dit project een grote rol gespeeld. Holland Shipyards bouwt de casco af tot veerponten. Deze worden volgend jaar in Parijs ingezet tijdens de Olympische Spelen. Demissionair minister Adriaansens werd ontvangen door directeur Marco Hoogendoorn van de scheepsbouwgroep samen met Roel de Graaf, directeur van brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology. 10XL CEO en co-founder Gerbert Smits gaf meer uitleg over het 3D printen.  Het gebruikt hiervoor r-UltraMarathon van Transmare CirQlair. Het recyclaat (PP) komt van afvalzakken. Mickey Adriaansens noemt dit 3D printen een voorbeeld hoe veel innovaties samen komen in één product. Het werkbezoek vond plaats in het kader van de Sectoragenda. Ze zei verder dat het belangrijk is dat dit soort innovatieve bedrijven uit de maritieme maakindustrie toegang blijven houden tot zowel mensen als middelen.

Foto: LinkedIn profiel 10XL

Back to top button