Top story

Bijna verdubbeling Benelux deelname aan Formnext

AM-beurs laat met 800 exposanten corona-tijdperk definitief achter zich

Formnext is terug op het oude niveau: 792 exposanten hebben zich aangemeld. Daaronder 27 uit België en 42 uit Nederland. Dat zijn er fors meer dan in 2019, de laatste pré-corona editie; een groei met 75%. Flam3D en Brainport Development staan dit jaar elk met hun eigen collectief op de beurs.


Met de bijna 800 exposanten die hal 11 en hal 12 vullen, laat Formnext de dip door de Covid19 beperkingen definitief achter zich. “Additive manufacturing vindt zijn weg naar steeds meer industrieën. Er komen dus steeds nieuwe gebieden en toepassingen bij”, zo verklaart Sascha F. Wenzler, Vice President Formnext, Mesago Messe de groeiende interesse voor de AM-beurs. Frankrijk is dit jaar partnerland met 51 exposanten.

Verschuivingen in het internationale speelveld

3D Deltaregio
Verleden jaar namen Flam3D en Brainport Development gezamenlijk deel aan Formnext, dit keer hebben ze in hal 12 elk hun eigen stand met een collectief van AM-bedrijven.

AM krijgt voet aan de grond in de Benelux

Met 60 exposanten vormen de VS de grootste delegatie buiten Duitsland. Uit China nemen dit jaar 20 exposanten deel, alhoewel dit cijfer vertekend is omdat een aantal Chinese fabrikanten meedoet vanuit de Europese vestiging. Desondanks is het aanzienlijk minder dan drie jaar geleden toen er nog 59 exposanten uit China waren. De Benelux deelname laat zien dat additive manufacturing de voorbije jaren in de Benelux voet aan de grond heeft gekregen. Drie jaar geleden bleef de teller nog staan op 39 Benelux exposanten (15 uit België en 24 uit Nederland), nu in totaal dus 69 (klik hier voor de Belgische deelnemers en hier voor de Nederlandse).

Powder Bed Fusion blijft dominant

Als je de verschillende filters op de exposantenlijst los laat, levert dat interessante resultaten op. Er staan liefst 96 exposanten die Powder Bed Fusion technologie aanbieden, tegenover 39 die Directed Energy Deposition als oplossing tonen. De klassieke poederbedtechnologie is blijkbaar nog steeds de meest gebruikte. Binder Jetting staat op nummer 3 met 34 exposanten. DLP technologie en de verschillende varianten levert 44 hits op in de exposantenlijst. Formnext is nog steeds een beurs waar de AM-technologie zelf veel nadruk krijgt: 259 exposanten die oplossingen tonen voor additive manufacturing. Als je zoekt naar oplossingen voor oppervlaktebehandeling van 3D geprinte componenten, kun je bij 67 exposanten terecht. En 106 exposanten tonen de oplossingen voor kwaliteitsmanagement en meten. Daarmee wordt Formnext wel steeds breder. Want vanuit de materialenhoek doen er 257 exposanten mee.

Powderbed Fusion, zoals op de foto bij Renishaw, blijft een dominante AM-technologie.

Flam3D met 13 leden naar Formnext

Flam3D neemt dit keer 13 leden mee naar de beurs. Hogeschool Windesheim, Sculpman, Seido Solutions, Metal Technics 3D, Katholieke Universiteit Leuven, Hybrid Software Group, Guaranteed, DotX Control Solutions, Chemstream, AMPC Solutions, Amnovis, Additive Manufacturing Research Europe en Additive Lab. Je vindt deze bedrijven in hal 12.1 D21.  

10 exposanten bij collectief Brainport Development

Even verderop in hal 12 staat het collectief van Brainport Development. De bedrijven die hieraan deelnemen zijn AM Systems, Birghtlands Materials Center, Hexagon, K3D, Marketiger, Roffelsen 3D, Signify Netherlands, Sioux Technologies, het NLR en VZ Industries. Brainport Development staat in 12.1 D01.

Naast het expositiegedeelte biedt Formnext ook dit jaar een uitgebreid programma met lezingen, conferenties, de startup area en de prumundus challenge. Voor wie nieuw is in additive manufacturing, is er dagelijks het Discover3Dprinting seminar om 11.20 uur op het AM4U stage. Op donderdag is er een carrière event. Elke dag staan andere thema’s centraal in de presentaties. Bezoekers van de beurs hebben achteraf toegang tot de opnamen van alle presentaties, zodat ze tijdens hun live bezoek niks hoeven te missen.

Formnext 2022 vindt van 15 tot en met 18 november plaats in Frankfurt.

Back to top button