Technology

Renishaw vergroot flexibiliteit RenAM 500 AM systeem

Flex versie kan omgebouwd worden naar systeem met poederrecirculatie

Renishaw heeft de flexibiliteit van het 3D metaalprintsysteem RenAM 500 vergroot. Zowel de single laser versie als de machine met 4 lasers kan in een Flex versie worden geleverd. Hierbij kan men gemakkelijker poeder wisselen. De beide machines kunnen later omgebouwd worden naar een uitvoering met een zeef voor het poeder en recirculatiesysteem.


De nieuwste versies van het AM-systeem van Renishaw zijn onlangs op Formnext gepresenteerd. De RenAM 500S Flex is de versie met een enkele laser, de RenAM 500Q Flex is de versie met 4 lasers. De 500 slaat overigens op de 500W laser: het bouwvolume van de machine is 250 bij 250 bij 350 mm.

Met Flex versie gemakkelijker van materiaal wisselen

De RenAM 500 S en Q Flex kunnen, als de serieproductie begint te lopen, aangepast worden zodat het poeder in de machine wordt gezeefd en teruggevoerd naar de poedertoevoer.

Gemakkelijker wisselen van materiaal

De Flex versie van de machine biedt toegang tot elk onderdeel van het poedermanagementsysteem, zonder dat de buildjob hiervoor onderbroken hoeft te worden. Zelfs midden in de opbouw van een product, kan men vers poeder toevoeren. Het systeem voor de toevoer van poeder is zodanig ontworpen dat men vrij eenvoudig het materiaal kan wisselen. Hiervoor hoeft slechts een beperkt aantal delen gereinigd of vervangen te worden om cros contaminatie te vermijden.

Van R&D fase naar serieproductie

Bijzonder aan de RenAM 500 Flex, zo zegt de Britse fabrikant, is dat het systeem naderhand ter plekke omgebouwd kan worden naar een systeem waarbij het poeder in de machine wordt gezeefd en weer teruggevoerd naar het proces. Daarmee wordt de productiviteit van het systeem vergroot. Renishaw zegt dat hiermee gebruikers dezelfde machine zowel kunnen inzetten voor de pre-productie fase als voor serieproductie.

Glavanometer unit 3D geprint

Renishaw 3D print de galvanometer (optische module) in de machine in één geheel. Hierdoor kan men de vier lasers beter uitlijnen ten opzichte van elkaar. Ook vereenvoudigt hierdoor de assemblage. Daarnaast integreert de machinebouwer geoptimaliseerde koelkanalen in de unit, waardoor het thermisch gedrag beter beheersbaar is. Deze twee zaken dragen bij aan een nauwkeurige beheersing van de laser. De nauwkeurigheid wordt verder verhoogd doordat Renishaw in de machine de eigen Resolute optische encoder toepast met een 1nm resolutie in de z-as.

In de Benelux staat de RenAM500S onder andere bij Fontys Hogescholen op de Brainport Industries Campus.

Back to top button