Applications

DBQD produceert gepersonaliseerde fietszadels op Stratasys H350

Op wielrenner afgestemde zadelbrug zorgt voor meer comfort en hogere prestaties

De fietsindustrie is een van de sectoren waar personalisatie snel terrein wint. Customized producten zijn de toekomst, zegt Sebastian Hess, CEO van het Duitse DQBD. Het engineeringbureau gebruikt de Stratasys H350 poederbed AM machine voor de productie van gepersonaliseerde fietszadels. Deze zijn vanaf het begin ontwikkeld voor additive manufacturing.


En dat laatste heeft DQBD geen windeieren gelegd. Door de Stratasys H350 in te zetten in de productontwikkeling, heeft men alleen al op de matrijzen meer dan € 25.000 kunnen besparen. “We hebben de toolingkosten volledig geëlimineerd”, zegt Sebastian Hess. Dat heeft de doorlooptijd bovendien teruggebracht tot 10 dagen, vergeleken met de drie tot zes maanden die normaal voor zo’n traject staan als er spuitgietmatrijzen nodig zijn en deze nog aangepast moeten worden.

Fietsadel wordt geassembleerd zonder lijmverbinding voor eenvoudige recycling aan einde levensduur

Perfecte pasvorm dankzij customuzation

DQBD is een design- en ontwikkelbureau dat werkt voor grote merken wereldwijd. Vanuit Schorndorf (nabij Stuttgart) ontwikkelt het team voor meerdere klanten onder andere sport- en consumentenproducten. Nu heeft het een gepersonaliseerde zadelbrug, het dragend deel van een fietszadel, ontwikkeld. De dragende onderdelen worden geproduceerd op de Stratasys H350 machine. Met behulp van software worden de drukpunten en de gewichtsverdeling in kaart gebracht om de geometrie van het zadel af te stemmen op het lichaam van de wielrenner. Dat zorgt voor een perfecte pasvorm, terwijl de samenstelling van stijve en flexibele zones van de zadelbrug precies waar dat nodig is ondersteuning bieden. Deze unieke combinatie biedt meer flexibiliteit dan andere prestatiegerichte zadels, wat zich vertaalt in een hoger niveau van comfort en minder vermoeidheid bij de rijder.

Maximaliseer comfort en prestaties

Het engineering team heeft zich laten inspireren door de consistentie en hoogwaardige precisie van de H350 3D-printer. “Dat maakt het idee van personalisatie op maat en dat seriematig produceren werkelijkheid gemaakt. De H350 stelt ons in staat fietsen naar een nieuw niveau te tillen”, merkt Sebastian Hess op. Het comfort van het zadel maakt de vulling in wielrenbroeken overbodig. Dat scheelt voor de meest fanatieke wielrenners weer gewicht.

Zadelbrug geprint met  PA11 op basis hernieuwbare grondstoffen

Het zadel zelf bestaat uit een semi-rigide, gepersonaliseerde 3D-geprinte basisstructuur, de zadelbrug, en een 3D-thermogevormd zitkussen. DQBD heeft de onderdelen uit en te na getest, onder andere op schokbestendigheid, druk en vermoeïngseigenschappen. Sebastian Hess: “Het PA11-materiaal van de H350 is zeer geschikt omdat het ons een hoge vervormbaarheid, hoge slagvastheid en hoge vermoeiingsweerstand biedt, wat essentieel was voor ons ontwerp.” De design engineers hebben tevens voor duurzaamheid gekozen. Zo hebben ze de constructie zo ontworpen dat er geen lijm nodig is voor de assemblage. Aan het einde van de levensduur kunnen alle onderdelen gemakkelijk gescheiden worden en gerecyceld. Het Stratasys High Yield PA11-materiaal is een biogebaseerde kunststof, gemaakt van een hernieuwbare grondstof die afkomstig is van duurzaam geteelde ricinusolie.

Volumeproductie komt op gang

Bij Stratasys ziet Yann Rageul, Head of Manufacturing Business Unit EMEA & Asia, een toenemende trend bij maakbedrijven om additive manufacturing in te zetten voor volumeproductie van eindgebruiksonderdelen. “DQBD laat zien hoe de H350 en zijn SAF-technologie niet alleen het volledige productieproces optimaliseren met waardevolle tijd- en kostenbesparingen. Het toont eveneens dat additive manufacturing van echt unieke en geavanceerde ontwerpen klaar is  voor serieproductie.”

In de Benelux is Seido Systems de partner van Stratasys

Back to top button