ManufacturersTechnology

RenAM500: het werkpaard van Renishaw in de 3D printcel

Renishaw heeft op Formnext liefst twee nieuwe 3D metaalprinters gelanceerd: de AM400 en de RenAM500. Deze laatste moet het werkpaard voor de industrie worden. De machine werd getoond in een productielijn zoals die er volgens Renishaw in het fijnmechanisch bedrijf van de toekomst gaat uitzien.

 

Nieuwe 3D metaalprinter brengt AM naar de serieproductie

De RenAM500 is de productieversie van de EVO-machine die een jaar geleden als prototype werd getoond. Het is een 3D metaalprinter die echt voor de serieproductie van componenten wordt ingezet, liefst voor één materiaal. Renishaw bouwt de machine voor het eerst met volledig eigen technologie, waaronder een absoluut encoder voor het postioneren, een eigen optisch systeem en een nieuwe, zelf ontwikkelde besturing.

 

RenAM500
De RenAM500 moet de productiemachine voor 3D metaalprinten worden.

 

Continu poeders mengen

Een van de sterke punten van de machine is dat de machine automatisch continu nieuwe en gebruikte poeders mengt. Daarvoor zitten er twee poedertanks in de printer: één voor nieuw materiaal en een tweede voor het niet gebruikt poeder dat terug komt uit de bouwkamer. Dit proces verloopt volledig geautomatiseerd, waarmee de nieuwe machine zich duidelijk onderscheidt van de andere systemen. Dankzij een dubbel filtersysteem kan het filter maximaal gebruikt worden en kan het filter gewisseld worden tijdens het opbouwen van een product. Renishaw heeft het filtersysteem gepatenteerd. Het poeder blijft afgeschermd voor zuurstof en het argonverbruik van de machine daalt nog verder. Ook deze machine is een volledig open machine, zodat gebruikers alle parameter settings zelf kunnen wijzigen.

 

Renishaw QuantAM
QuantAM is een compleet softwarepakket voor 3D metaalprinten, inclusief een eigen buildprocessor. Renishaw stelt de software op abonnementsbasis beschikbaar.

Nieuwe softwaresuite QuantAM

Voor bedrijven die aan de slag gaan met ontwikkeling, biedt de nieuwe softwaresuite QuantAM enkele bijzondere features. QuantAM gebruikt niet langer de build processor van Materialise. De software stuurt zelf de RenAM500 aan. De Materialise buildprocessor blijft wel nog voor de andere AM-machines nodig. De hele voorbereiding van een 3D printjob gebeurt in QuantAM. Opvallend snel verloopt het slicen van een model. Hiervoor is een nieuwe algoritme ontwikkeld. Wat de nieuwe software bijzonder interessant maakt, is dat er een module bijhoort voor wie materiaal- of parameterontwikkeling wil doen. Data kunnen per product op de bouwplaat eenvoudig geëxporteerd worden naar een excel bestand. Hierin pas je de data aan waarna ze direct weer teruggestuurd kunnen worden naar QuantAM. Op die manier kun je eenvoudig per product andere parameters testen. Renishaw wil dit softwareplatform verder gaan uitbouwen.

 

Maandelijks abonnement

Renishaw gaat de software niet als pakket verkopen maar biedt QuantAM aan op basis van een maandelijks abonnement. Hierdoor beschikt de gebruiker over steeds over de laatste versie. Updates worden namelijk automatisch doorgestuurd. QuantAM draait wel op servers van de gebruiker zelf en niet in de cloud.

In het 3D printmagazine van december verschijnt een uitgebreider artikel over hoe Renishaw de toekomst van 3D metaalprinten ziet en hoe deze metaalprinter past in de 3D printcel, waarin ook meettechnologie van Renishaw geïntegreerd is.

 

Back to top button