Applicationsprinters

Renishaw: 3D metaalprinter in het ziekenhuis

Renishaw heeft in Cardiff een uniek Healthcare Centre of Excellence in gebruik genomen. Hier wordt het ziekenhuis van de toekomst getoond. In dat ziekenhuis staat een Renishaw 3D metaalprinter voor de productie van patiënt specifieke implantaten en andere medische devices naast de OK.

 

Renishaw, sterk in precision engineering, gelooft in het toekomstbeeld dat de productie van implantaten en andere medische apparaten dichtbij, zelfs in de zorgcentra gaat plaatsvinden. Het nieuwe Healthcare Centre of Excellence is hier een voorbeeld van. In het demoziekenhuis annex productiefaciliteit bundelt Renishaw alle technologie die het voor de medische sector ontwikkelt en produceert.

Neurochirurgen oefenen in demo OK

Zo is er een operatiekamer nagebouwd. Het enige verschil met een echte is dat deze niet steriel is. Deze ruimte is dan ook bedoeld voor de neurochirurgen om complexe neurochirurgische operaties vooraf te oefenen. De chirurgen kunnen daarbij ondersteund worden door teams in aan de andere kant van de wereld – of Groot Brittannië – zijn, want de aanwezige audio- en videotechnologie maakt live streaming van beelden en geluid mogelijk. Het meest bijzondere aan het zorgcomplex vanuit industrieel oogpunt is de aanwezigheid van een productieruimte voor implantaten en medische instrumenten.

 

Patiënt specifieke implantaten in het ziekenhuis 3D printen

Renishaw healthcare centre
Sir David McMurtry samen met Carwyn Jones bezoeken de Renishaw fabriek voor 3D metaalprinters, naast het nieuwe Healthcare centre of Excellence in Miskin.

 

In de ‘ziekenhuisfabriek’ worden onder de ISO 13485 normen voor kwaliteitsmanagement systemen, gepersonaliseerde medische implantaten en instrumenten vervaardigd. Daarom staat er naast de OK een 3D metaalprinter. Renishaw combineert hiervoor de kennis van maakprocessen met de laatste kennis op het gebied van 3D metaalprinten. Op basis van data uit CT-scans en andere diagnostische technieken, kunnen implantaten voor gezichts- en schedelreconstructie patiënt specifiek worden geprint. Ook dentale implantaten, de metalen structuren, worden hier op maat voor de patiënt gemaakt. De printfabriek in het ziekenhuis kan daarnaast voor der chirurgen geleidingen en andere hulpmiddelen printen, die tijdens de operatie gebruikt worden. In dit onderdeel van het demoziekenhuis is eveneens de volledige lijn aan meetsystemen van Renishaw beschikbaar.

Dichtbij productiesite 

Het demonstratieziekenhuis ligt dichtbij de Miskin site van Renishaw. Hier ontwikkelt en bouwt Renishaw de 3D metaalprinters, waaronder de RenAM 500 M, die nu een jaar op de markt is. De nabijheid hiervan vergemakkelijkt de samenwerking tussen de engineers voor de 3D metaalprinters en de zorgprofessionals die onder andere deelnemen aan de workshops in het demonstratieziekenhuis. Ook de R&D activiteiten voor de zorgsector vinden in Miskin plaats. Renishaw heeft sinds de aankoop van de voormalige Robert Bosch fabriek in Wales 40 miljoen pond geïnvesteerd in het complex.

Renishaw is een van de deelnemers aan 3D Medical Expo, de 3D printbeurs en -congres in het MECC in Maastricht, begin 2017.

 

Back to top button