ManufacturersTechnology

Prodways ruikt kansen in metaalprinten

Prodways en het onderzoeksinstituut CEA Tech hebben een nieuwe technologie ontwikkeld voor 3D metaalprinten. Daarnaast werken de Fransen aan nieuwe materialen zodat de Movinglight technologie beter geschikt is voor het 3D printen van gietmallen en kernen. Na de 1,4 miljard dollar deal van GE, wil Prodways de ontwikkeling van metaalprinten versterken.

 

CEA Tech is het Franse onderzoeksinstituut voor technologisch onderzoek ten behoeve van atoomenergie en alternatieve energiebronnen. Er werken 4500 onderzoekers. Een aantal van hen, werkzaam bij CEA-Liten, werkt sinds twee jaar met het team van Prodways aan een technologie voor metaalprinten. Onlangs zijn de eerste producten succesvol geprint. Titaniumpoeder wordt gecombineerd met een organische binder.

 

Vijf maal sneller metaalprinten én goedkoper

Prodways metal
Een van de eerste metalen producten 3D geprint met de nieuwe techniek.

Het 3D printen van metaalpoeder gecombineerd met een organische binder, die wordt uitgebrand, heeft een aantal voordelen ten opzichte van de andere metaalprinttechnieken, zegt Prodways. Behalve dat de techniek sneller is, tot wel 5 keer, kunnen alle soorten metalen toegepast worden. Dat is inclusief titanium, Inconel en cobalt-chrome, drie materialen die zowel voor de luchtvaartindustrie als de medische industrie van belang zijn. De printtechnologie vraagt minder energie dan de huidige laserprocessen. De grootste energieverbruiker is de oven die nodig is om het bindmiddel te verwijderen.

Hogere nauwkeurigheid

Prodways zegt verder dat de nauwkeurigheid van de 3D geprinte onderdelen beter is dan met de huidige lasersmeltsystemen kan worden gehaald. Ook zouden de overall kosten per onderdeel lager uitkomen. Exacte details maakt het bedrijf echter niet bekend. Daarvoor is het nog te vroeger. Hoewel er na twee jaar onderzoek flinke stappen vooruit zijn gezet, moeten nog enkele hindernissen overwonnen worden voordat de 3D printtechniek productierijp is.

Indirect metaalprinten

Tot nog toe 3D print Prodways kunststoffen (zowel laser sinteren als stereolithografie) en keramiek. Metaal wordt de derde activiteit. Ook hier zetten de Fransen niet in op één technologie. Naast het onderzoek met CEA Tech werkt men ook aan het toepassen van de eigen Movinglight technologie voor het 3D printen van mallen en kernen, waarmee metalen producten gegoten kunnen worden. Momenteel ontwikkelt Prodways hiervoor nieuwe harsen. Verschillende leidende bedrijven uit sectoren zoals de luchtvaartindustrie testen de nieuwe materialen. Prodways beschikt via Deltamec en Exceltec over twee dochterbedrijven die sterk zijn in de ontwikkeling van materialen voor 3D printen. Daarnaast werkt het met chemische bedrijven samen.

 

Kansen na overname door GE

Prodways ziet kansen in de markt voor 3D metaalprinten, nu GE recent zowel Arcam als SLM Solutions heeft gekocht. De Fransen laten weten de inspanningen op het gebied van 3D metaalprinten te versterken. Daarmee wil men het pallet aan 3D printoplossingen uitbreiden.

Back to top button