3D printmarkt

GE koopt SLM Solutions en Arcam

GE Aviation wil de Duitse producent van 3D metaalprinters SLM Solutions en het Zweedse Arcam overnemen. De Amerikanen hebben 1,4 miljard dollar voor de twee Europese bedrijven over. Het management van SLM Solutions stemt met dit bod in en ziet nieuwe kansen ontstaan door het samengaan met de luchtvaarttoeleverancier. Ook Arcam staat er positief tegenover.

 

Is dit het startsein voor de al langer verwachte consolidatie in de 3D printindustrie? GE Aviation koopt in één klap twee Europese producenten van 3D metaalprinters. Daarmee halen de Amerikanen Europese sleuteltechnologie in huis. Moederbedrijf GE kocht enkele jaren geleden al het Amerikaanse printservicebureau Morris Technologies. Duidelijk is dus dat GE veel vertrouwen heeft in de technologie, maar blijkbaar niet afhankelijk wil zijn van derden wat betreft de levering van de printtechnologie. Het ziet bovendien een groeimarkt.

 

GE verwacht tegen 2020 1 miljard dollar omzet uit additive manufacturing

 

GE koopt ook de Zweedse fabrikant van 3D metaalprinters Arcam
GE koopt ook de Zweedse fabrikant van 3D metaalprinters Arcam

GE Aviation zegt in een persbericht dat David Joyce, president en CEO van GE Aviation, de groei van additive manufacturing binnen het concern gaat leiden. 3D printen is een van de sleuteltechnologieën in de groeistrategie van het bedrijf. Joyce moet het toepassen van 3D printen door andere divisies van GE gaan bevorderen. Hiertoe wordt GE Store gestart, waarin de twee Europese spelers worden ondergebracht. GE denkt dat tegen 2020 de nieuwe additive manufacturing business ongeveer 1 miljard dollar zal opleveren; daarnaast denkt men de komende tien jaar 3 tot 5 miljard dollar aan  kosten te kunnen besparen dankzij additive manufacturing.  Sinds 2010 heeft het Amerikaanse concern al 1,5 miljard dollar in additive manufacturing geïnvesteerd.

SLM Solutions blijft in Duitsland

In een persbericht meldt het management van SLM Solutions het overnamebod. De € 38 per aandeel is bijna 39% boven de slotkoers van de afgelopen week en meer dan het dubbele van de introductiekoers bij de beursgang van het Duitse bedrijf. Hans-Joachim Ihde, oprichter van SLM Solutions en voorzitter van de raad van commissarissen, juicht het overnamebod toe. “In de lucht- en ruimtevaart loopt GE voorop en heeft het al in een vroeg stadium de voordelen van selectief lasersmelten herkend. GE is al zeer vertrouwd met de multilaser technologie van ons.” Markus Rechlin, bestuursvoorzitter, ziet in GE Aviation een sterke partner met veel technologiecompetenties. “Gezamenlijk zullen we in Lübeck onze toekomsttechnologie verder ontwikkelen en ons bedrijf als onderdeel van een internationaal grootconcern nog breder kunnen positioneren.” De afspraak is namelijk dat Lübeck de hoofdzetel van SLM Solutions blijft en ook de andere vestigingen behouden blijven en zelfs uitgebouwd worden. Het huidige management blijft op post. GE Aviation denkt de positie van SLM Solutions te versterken doordat het via de nieuwe eigenaar nu wereldwijd service kan worden aangeboden. SLM Solutions wil doorgaan met de huidige klantenbasis.

Oprichter verkoopt aandelen

Het overnamebod moet nog officieel worden goedgekeurd. Gaat de overname door, dan verkopen de aandeelhouders die al lang in het bedrijf zitten hun aandelenpakket. Hans-Joachim Ihde bezit ongeveer een kwart van de aandelen (4,3 miljoen aandelen). Bestuurder Henner Schöneborn en zijn familie zitten 2% van de aandelen, Parcom Duitsland is de derde partij die zijn aandelenpakket verkoopt (5,4%).

 

 

Back to top button