Technology

Ruim 30 AM-bedrijven: grootste 3D geprinte beursstand op Formnext

The AMbigram van Flam3D is een visitekaartje van het 3D print ecosysteem in Vlaanderen en Nederland

Flam3D trekt dit jaar naar Formnext met niet alleen de grootste groepsstand qua aantal co-exposanten (13 AM-organisaties op 144 m2), maar ook met de grootste 3D geprinte stand. Met 400 onderdelen, waarvan er 130 3D geprint zijn met niet minder dan 15 printtechnologieën, wordt een koepelstructuur van 24 m2 opgebouwd. The Ambigram, zoals het concept is gedoopt,


The AMbigram bestaat uit meer dan 130 3D-geprinte onderdelen, gaande van koppelstukken en steunpilaren tot hele tafelbladen. Meer dan 30 verschillende bedrijven en onderzoeksinstellingen droegen hun steentje bij aan het ontwerpen en printen van deze indrukwekkende puzzel. “Een samenwerking tussen 30 spelers in 3D-printing is op zich al een uniek gegeven”, verklaart Fran Dendooven, communicatieverantwoordelijke van Flam3D. “Maar we mogen bovendien ook enorm trots zijn op het eindresultaat. Een beursstand van 4 op 6 meter vervaardigd met Additive Manufacturing is tot op heden toch nog ongezien.”

Kapstok om 15 verschillende printtechnieken te demonstreren

Het afgelopen jaar hebben de leden van de Vlaams-Nederlandse 3D printassociatie hard gewerkt aan het project, dat op Formnext in première gaat. The AMbigram is een demonstrator, om aan te tonen wat mogelijk is met 3D printen. Het is een futuristische dome-constructie die dienst als kapstok om meer dan 130 3D-geprinte stukken te demonstreren, zowel in kunststof als in metaal, van S tot XXL, en in 15 verschillende 3D-printtechnologieën. “3D-printing wordt al gezien als een volwaardige maaktechnologie, maar het blijft voor veel bedrijven een uitdaging om de technologie in te zetten waar dat nuttig en relevant is. We waren op zoek naar een manier om die inzetbaarheid zichtbaar en tastbaar te maken”, zegt Kris Binon, directeur van Flam3D. “Je hebt hier een set aan technologieën die je kansen geeft om je producten sneller, goedkoper en/of beter te maken. Daar kunnen onze bedrijven echt van profiteren.”

De voordelen van 3D printen

Kris Binon somt de voordelen op om additive manufacturing voor deze koepelstructuur in te zetten. Allereerst de vormvrijheid, zonder aan stevigheid in te boeten waardoor de structuur herbruikbaar is. Flexibiliteit is een ander voordeel. En duurzaamheid is een derde pluspunt dat Ambigram benadrukt.  Flam3D doet gemiddeld 6-7 beurzen per jaar, en een individuele beursstand is bijna nooit recyclebaar. The AMbigram is in dat opzicht meteen een aanleiding om te spreken over het potentieel van 3D printen in verband met duurzaamheid.

The AMbigram zal van 15 tot en met 18 november opgesteld staan op Formnext in Frankfurt, Duitsland. Aan de hand van een bijhorende interactieve VR-visualisatie en persoonlijke duiding wordt de Additive Manufacturing-technologie en het mogelijk gebruik ervan verder toegelicht.

Aan de realisatie van de unieke beursstand hebben meegewerkt 3D&I, 3iD, 3D Maastricht, AMPC Solutions, AMR Europe, Bekking 3D, BUDA::lab, Buhlmann, Bulcke Technical Printing, Centexbel, Deceuninck, Design8, ESMA, FabLab Leuven, Formando, Guaranteed, Howest, Inzert 3D, KU Leuven, Materialise, MX3D, Odisee, OMD3D, Parts on Demand, Poly Products, QDP, Seido Systems, Thomas More Hogeschool, Valcun, Universiteit Gent, VDAB en Hogeschool Windesheim. Kunststofshop.nl is sponsor van de tubes. Het ontwerp werd gerealiseerd door Jeremy Bertrand en Melvin Lauwers in het kader van hun bachelorproef aan de Thomas More hogeschool.

Back to top button