Applications

3D geprint appartementengebouw van 4 verdiepingen in Eindhoven

Off-site 3D printen in gecontroleerde fabriekshal van CyBe

In Eindhoven komt het eerste 3D geprinte appartementengebouw van vier verdiepingen. Deze worden niet ter plekke geprint. De modules worden off-site geproduceerd en hoeven op de bouwwerf alleen nog geïnstalleerd te worden: Prefab Volume Bouw. 3D betonprintbedrijf CyBe en Living Lab040 tekenen voor dit project, dat volgens de initiatiefnemers laat zien dat bouwen duurzamer en goedkoper kan dan nu het geval is.


Prefab Volume Bouw (Prefinished Volumetric Construction, PPVC), zo wordt de aanpak die Cybe in Eindhoven toepast, genoemd. De 3D modules worden geproduceerd in een gecontroleerde fabrieksomgeving met geoptimaliseerde bouwmethoden en bouwmaterialen. Deze modules kunnen variëren van basisbouwstenen tot afgewerkte appartementen, compleet met voorzieningen. De appartementen komen in de proeftuin van Living Lab040 in het noorden van Eindhoven.

CyBe 3D print prefab modules in de fabriek, installatie op de locatie

Een betere manier om modulaire modules te bouwen

In de fabriek wordt geprint met de CyBe G (Gantry). Dit is een 3D-betonprinter die overal binnen een vastgestelde driedimensionale zone kan printen. Hij kan ter plaatse worden opgebouwd, maar is het meest geschikt voor het printen van grote modules, zoals afgewerkte appartementen, in een off-site fabrieksomgeving. Dit systeem is een stabiele opstelling van vier kolommen en drie balken. De snelle en grootschalige mogelijkheden van de Gantry maken het systeem ideaal voor het printen van gebouwen met meerdere modules en verdiepingen met PPVC.

Van locatie naar de fabriek

Het montageproces op locatie wordt eveneens vereenvoudigd, waardoor minder mankracht nodig is en de bouwomgeving veiliger wordt en voor minder overlast zorgt. CyBe noemt 3D betonprinten een ideale technologie voor Prefab Volume Bouw. Het halveert de traditionele bouwkosten. Dat komt mede doordat betonprinten tot minder materiaalverspilling leidt en de arbeidskosten minimaliseert. De maximale energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van CyBe is 0,2, waarmee de lat voor de industrie laag wordt gelegd.

Back to top button