Manufacturers

Stratasys koopt softwarebedrijf voor kwaliteitscontrole AM-stukken

Riven software wordt geïntegreerd in GrabCAD

De doorbraak van additive manufacturing als productietechniek heeft alleen kans van slagen als er een totaaloplossing wordt geboden: inclusief post-processing en kwaliteitscontrole. Nog een extra printtechnologie voegt vooralsnog weinig toe aan het mainstream maken van additive manufacturing. Stratasys zet op dit vlak stappen in de goede richting.


Deze week heeft het Israëlisch-Amerikaanse AM-concern de overname van een startup aangekondigd, Riven. Afgelopen voorjaar werd Riven al tot het GrabCAD partnerprogramma toegelaten. De startup uit Berkeley heeft cloudsoftware ontwikkeld voor Quality Assurance (QA). Stratasys voegt dit toe aan het GrabCAD platform. Daarnaast demonstreert het AM-concern een geautomatiseerde cel voor het nabewerken van 3D geprinte onderdelen. Het gaat nog om een demonstrator.

Op Formnext demonstratie geautomatiseerde post-processingcel

Scannen en 3D model vergelijken

Kwaliteitscontrole is dit jaar wel een thema op Formnext. De Amerikaanse startup Riven moet bijdragen aan een snellere en geautomatiseerde kwaliteitscontrole. Riven scant de producten en daarna vergelijkt de cloudsoftware deze resultaten automatisch met het CAD-model om afwijkingen te constateren. Meetdata zijn direct beschikbaar voor gebruikers maar ook voor derden. Bijvoorbeeld de OEM. 3D data kunnen inclusief annotaties direct geëxporteerd worden. Een nieuwe versie van de software,  die momenteel wordt getest, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om de modellen automatisch vooraf aan te passen. Met name de inspectie van onderdelen kan een belangrijk knelpunt zijn in het productieproces, met vertragingen tot gevolg.

Printen in closed loop proces

De integratie in GrabCAD moet bedrijven in staat stellen om op te schalen met 3D printen en afkeur – en dus afval – te verminderen. ”Door de integratie in ons GrabCAD-softwareplatform stellen we meer productieklanten in staat om Stratasys-oplossingen te gebruiken voor de productie van onderdelen voor eindgebruik”, aldus Stratasys Vice President Global Software Shaul Samara. “Deze belangrijke functionaliteit helpt ervoor te zorgen dat onderdelen op productieschaal nauwkeurig worden 3D-geprint en snel kunnen worden geïnspecteerd binnen een closed-loop additive manufacturing proces.” Het team dat de Riven software ontwikkelt, wordt geïntegreerd in de software business unit van Stratasys.

Geautomatiseerde postprocessing

Een tweede innovatie die Stratasys aankondigt in de aanloop naar Formnext, is een geautomatiseerde cel voor het nabewerken van de 3D geprinte stukken. Deze cel automatiseert de bewegingen van de stukken tussen de verschillende 3D printers en de post-processing apparatuur voor reinigen, drogen en curing. Stratasys wil met deze oplossing het aandeel handenarbeid in het AM-proces fors reduceren. Samen met nieuwe materialen, mede ontwikkeld door partners, denkt Stratasys de tools in handen te hebben om 3D printen verder productierijp te maken. “In de afgelopen tweeënhalf jaar is onze focus uitgebreid van het opbouwen van ons hardware portfolio naar het samenwerken met belangrijke industriepartners om een breed scala aan gebruiksspecifieke oplossingen te ontwikkelen.  Deze complete oplossingen omvatten hardware, software, materialen en diensten die nieuwe zakelijke kansen creëren voor onze klanten”, zegt Andy Langfeld, President EMEA bij Stratasys.

Stratasys wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Seido Systems

Back to top button