software

Oqton en Riven treden toe tot GrabCad partnerprogramma

Software voor AM-processen beschikbaar via platform van Stratasys

Oqton treedt toe tot het GrabCad Software Partner Program van Stratasys. Dit betekent dat de Oqton software om AM-processen te monitoren en sturen als app volledig geïntegreerd wordt kan worden in GrabCad. Hetzelfde geldt voor het Amerikaanse Riven. Dat ontwikkelt met name algoritmen die ervoor zorgen dat de prints nauwkeuriger worden.


Beide nieuw partners van Stratasys richten zich met hun oplossingen op het opschalen van 3D printen naar industriële productie. Het GrabCAD Software Partnerprogramma maakt deel uit van het GrabCAD Additive Manufacturing Platform.

Naadloos samenwerken

De wieg van Oqton staat deels in België, waar het platform de voorbije jaren hard is gegroeid, niet alleen met toepassingen in de AM-industrie maar ook daar buiten. Vorig jaar heeft 3D Systems Oqton gekocht. Nu krijgen dus nog meer gebruikers toegang tot het platform via Stratasys GrabCad. Oqton is niet merkspecifiek: 3D printers van verschillende fabrikanten kunnen aan de software gekoppeld worden. Met behulp van kunstmatige intelligentie automatiseert men repetitieve taken. Ook wordt de hele workflow geautomatiseerd inclusief ordertracking, planning, latticing, bouwvoorbereiding en slicing. De oplossing, die speciaal is gebouwd voor additive manufacturing, stelt gebruikers in staat om eenvoudig live dashboards en geautomatiseerde rapporten te maken om inzicht te krijgen in hun productieproces en dit te optimaliseren. “Onze oplossing stelt mensen en machines in staat om naadloos samen te werken, wat het belangrijkste verschil is tussen productiesucces en productiefalen,” zegt Benjamin Schrauwen, CEO bij Oqton.

Met hogere nauwkeurigheid printen

Het Amerikaanse Riven heeft een ander doel. Aan de hand van data afkomstig van scanners en algoritmen, kunnen engineering- en productieteams sneller de juiste producten 3D printen. Met de Warp-Adapted-Model (WAM)-module worden onderdelen twee tot tien keer nauwkeuriger geprint dan onderdelen die direct vanuit een CAD-model worden gesliced. De Riven software gebruikt data om het model aan te passen aan de vervorming die tijdens het 3D printen optreedt. WAM is schaalbaar van enkelvoudige hoogwaardige onderdelen tot serieproductie., zowel voor FDM, poederbedfusie als stereolithografie. James Page, oprichter en CTO van Riven, zegt: “De voorspellende, Machine Learning technologie van Riven stelt klanten in staat om een hogere productkwaliteit te realiseren en levertijden te verkorten.”

Back to top button