software

Stratasys GrabCAD AM Platform open MES-systeem voor AM-industrie

Groeivoorspellingen trekken aandacht van printerfabrikanten

Ook Stratasys lanceert een platform voor het managen van 3D printfabrieken. GrabCAD Additive Manufacturing platform verbindt niet alleen de eigen 3D printers met de MES-software voor AM-productie, ook die van andere fabrikanten en andere machines. “Wie in deze industrie de winnaar wil zijn, moet het beste platform hebben”, zo zegt Stratasys Executive Vice President of Software, Nadav Goshen.


Het is de miljardenmarkt van de toekomst: MES-platformen voor het aansturen, monitoren en analyseren van de workflows in de maakbedrijven. De toekomst is al redelijk dichtbij, want bij de presentatie van het GrabCad AM Platform verwees Nadav Goshen naar een onderzoek door Smartech. Daarin wordt voorspeld dat in 2025 wereldwijd al 3,3 miljard dollar aan MES-software wordt gespendeerd, vergeleken met 500 miljoen dollar vorig jaar. “Wij willen een van de eersten zijn”, zegt Nadav Goshen.

Bestaande platformen zijn niet ontwikkeld vanuit het digital native concept, zoals 3D printers wel zijn

Digital native

De topman van Stratasys bedoelt hiermee met name een van de eerste met een specifiek platform voor additive manufacturing. “Bestaande MES-systemen zijn niet geschikt voor additive manufacturing.” Waarom niet? Omdat de meeste productieapparatuur waarvoor de bestaande systemen zijn ontwikkeld, niet digital native is, meent Nadav Goshen. Het verschil zit dus in het feit dat 3D printen van nature een digitale maaktechnologie is. “Dus wij kunnen al data uit de processen nemen en deze vervolgens optimaliseren”, zegt Goshen. Deze closed loop gedachte is bij de bestaande platformen niet mogelijk zoals bij 3D printen.  “Dus onze missie is om klanten in staat te stellen hun bedrijfstransformatie te versterken door 3D printen op te schalen.” GrabCAD AM Platform is van scratch af aan ontwikkeld voor het digitale AM proces en beslaat het complete proces. Daarmee gaat additive manufacturing de belofte van Industrie 4.0 inlossen.

Open platform

Het GrabCAD Additive Manufacturing platform is een open platform, dat communiceert met andere machines die over de MTConnect interface beschikken, ook andere machines dan 3D printers zoals post-processing machines. Hiervoor biedt Stratasys SDK kits aan, zodat derden hun eigen software interface kunnen ontwikkelen. Om het zo goed mogelijk te laten aansluiten op de behoeften in de industrie, heeft Stratasys het platform ontwikkeld in samenwerking met Fortune 100 bedrijven. “Dus hebben we het platform gebouwd met een enterprise aanpak.”

Meerdere modules

GrabCAD Print is het onderdeel voor een eenvoudige workflow tussen ontwerpen en 3D printen, dat CAD-agnostisch is en de beste IT-beveiligingssystemen bevat. GrabCAD shop is de module voor het ordenen van de orders, ongeacht waar de 3D printers staan en van welk merk ze zijn. GrabCAD Print Manager is de module om grote aantallen 3D printers te beheren. GrabCAD Print Manager beheert licenties voor software en open materiaalpartners en biedt klanten de mogelijkheid om productie-en printschema’s te bekijken, aan te passen en diepgaande rapporten te bekijken via desktop of mobiel.

Simulatie

Stratasys gaat andere softwareontwikkelaars toegang bieden tot het platform. Ze kunnen hun oplossingen hier aanbieden. Een hiervan is het Amerikaanse Teton dat simulatiesoftware voor additive manufacturing ontwikkelt. Deze komt nu als SaaS model beschikbaar op het platform. Simuleren kan de noodzaak om via trial and error te achterhalen hoe een onderdeel het beste ontworpen en geprint kan worden fors reduceren, aldus Theton CEO Doug Kennis. Volgens hem verliezen bedrijven daarmee veel tijd of ze besluiten om onderdelen te over-engineeren. “Wij maken virtuele iteraties in materiaal en printersettings. Dat bespaart bedrijven tijd en materialen.”

GrabCAD telt momenteel zo’n 38.000 gebruikers, die samen 20.000 3D printers op het platform hebben aangesloten. Dagelijks verwerkt het platform zo’n 35 GB aan data. In de Benelux kun je voor Stratasys producten en services terecht bij Seido-Systems.

Back to top button