Technology

Stratasys ProtectAM beschermt dataverkeer naar 3D printers

Eerst voor overheden, daarna uitrol naar de industrie

Met de nieuwe ProtectAM oplossing introduceert Stratasys een systeem waarmee gebruikers hun dataverkeer naar industriële 3D printers kunnen beveiligen tegen cybercriminaliteit. In eerste instantie rolt Stratasys het op Linux gebaseerd systeem uit voor overheden, later volgen commerciële partijen.


De 3D printerfabrikant heeft ProtectAM ontwikkeld om te voldoen aan de eisen die het Amerikaanse ministerie van defensie stelt. Onlangs maakte de printerfabrikant nog bekend een meerjarig contract ter waarde van $25 miljoen dollar bij de Amerikaanse defensie binnen te hebben gehaald.

Systeem voldoet aan de strenge eisen van het Amerikaanse ministerie van defensie

Honderden maatregelen

De nieuwe ProtectAM-oplossing is de eerste in additive manufacturing die gebruik maakt van Red Hat Enterprise Linux besturingssysteem voor ondernemingen. De Amerikaanse overheid geeft hier de voorkeur aan. Voor Amerikaanse overheden zijn de eisen op het vlak van cybersecurity samengevat in de Security Technical Implementation Guide (STIG), uitgegeven door het Defense Information System Agency (DISA) van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De STIG bevat honderden beveiligingsmaatregelen ter bescherming tegen cyberdreigingen.

Integriteit essentieel

Red Hat Enterprise Linux is een besturingssysteem dat gebruikers helpt te voldoen aan de strenge softwarebeveiligingsbehoeften voor gevoelig computergebruik zonder dat dit ten koste gaat van flexibiliteit, schaalbaarheid of innovatie. Nu 3D printen steeds breder wordt uitgerold, inclusief de productie van kritische onderdelen, neemt het belang van cybersecurity toe, merkt Dick Anderson op, Senior Vice President for Manufacturing bij Stratasys. “De integriteit van onderdelen die geprint zijn op basis van digitale bestanden is absoluut essentieel. We hebben ProtectAM opgezet als een worldclass beveiligingsoplossing om de adoptie van additive manufacturing door overheidsinstanties, en uiteindelijk ook commerciële organisaties, te kunnen continueren.”

Bredere uitrol pas over een tijdje

De ProtectAM oplossing zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor verschillende industriële en grootformaat Stratasys FDM 3D printers, zoals de Fortus 450m (vanaf nu) en de F900 serie (eind dit jaar). In Q1 2022 worden printers die gebruikmaken van andere Stratasys-technologieën dan FDM toegevoegd. Met de nieuwe securityoplossing kunnen overheden veilig data over de hele wereld sturen naar 3D printers die elders gebruikt worden om onderdelen te 3D printen.

In de Benelux is Seido Systems dealer van Stratasys

Back to top button