Technology

byFlow 3D print chocolade voor ‘s werelds beste chef-koks

Het Nederlandse byFlow zet na 7 jaar ontwikkelen en pionieren een kroon op het werk: Tijdens de uitreiking van The Worlds 50 Best Restaurants Awards 2021 heeft byFlow 3D chocolade printen gedemonstreerd als oplossing om gepersonaliseerde chocolade producten te maken.


byFlow geldt wereldwijd als een van de pioniers als het om 3D food printen gaat. Deze technologie wordt in toenemende mate door zowel startups als multinationals in de voedingsindustrie omarmd om gepersonaliseerde voeding te produceren. byFlow heeft de afgelopen jaren wereldwijd de in Nederland ontwikkelde foodprinter geïnstalleerd bij klanten. In Europa heeft het de technologie gepatenteerd, in de VS loopt dit proces.

Chocolade moeilijk ingrediënt om te printen

Nina Hoff, CEO en co-founder, zegt blij te zijn met de kans om voor de beste chef-koks in de wereld de technologie te demonstreren. Dat biedt de kans om nieuwe partners te vinden om de toekomst van de manier waarop voedsel gemaakt wordt, verder te ontwikkelen. De awarduitreiking vond deze week plaats in de Zoo van Antwerpen. Door te kiezen voor chocolade 3d printen legt het bedrijf de lat voor zichzelf hoog. “Chocolade is een van de moeilijkste ingrediënten om te 3D printen omdat het een nauwgezette opwarming en afkoeling vergt”, legt Floris Hoff uit, CTO en co-founder. Dit proces verloopt inmiddels volledig geautomatiseerd. Het 3D printen van chocolade biedt patissiers en chef-koks de mogelijkheid om qua vormgeving hun fantasie volledig te laten gaan omdat bijna elke 3D vorm mogelijk is.

FoodTech 500 list

Floris voegt er aan toe dat met het 3D printen van een ingrediënt als chocolade byFlow laat zien dat de technologie in staat is om de meeste complexe voedingsingrediënten te printen. “En dat op een systeem dat iedereen kan gebruiken, elk moment.” Naast de 3D printer voor chocolade is er ook de Online Chocolate Design Studio ontwikkeld, de ontwerpsoftware.

Begin dit jaar is byFlow in de top 20 beland van de FoodTech500 list, een lijst met de 500 meest vooruitstrevende bedrijven op het snijvlak van food, technologie en duurzaamheid.

Back to top button