Technology

Food Technology: gaat 3D printen de voedingsmiddelenindustrie veroveren?

Snel innoveren is in de voedingsmiddelenindustrie een noodzaak. 3D printen ondersteunt dit innovatieproces. Zeker nu er gecertificeerde materialen zijn die in contact met voedsel mogen komen, liggen er veel kansen. 3D printen heeft dan ook zijn plek gevonden op Food Technology in Den Bosch.


Bij de begrippen food en 3D printen denken de meesten direct aan het 3D printen van voedsel. Internationale studies schetsen dit als een van de groeisectoren. Aan de ene kant omdat we naar steeds meer gepersonaliseerde voeding toegaan. Aan de andere kant omdat nieuwe voedingsmiddelentechnologie, denk aan het produceren van kweekvlees, goed samen gaan met 3D printen.

Vakbeurs voor voedingsmiddelenindustrie biedt platform voor 3D printbedrijven

Flexprinters: 3 foodprinters

Tijdens Food Technology presenteert Felixprinters drie foodprinters. Het verschil zit met name in het aantal koppen waarmee geprint kan worden. De Single Food 3D printer print met één kop één soort pasta. De andere variant is de Switch Food 3D printer. Deze beschikt over twee koppen en kan dus twee voedingsmiddelen in één gerecht printen. Meer op de productie gericht is de Twin Food 3D printer. Hierin zitten de twee printkoppen in een vaste positie ten opzichte van elkaar en worden dus twee producten tegelijkertijd geprint. De Nederlandse printerfabrikant is via een internationale klant in deze toepassing terecht gekomen. Op dit moment ontwikkelt Felixprinters een extruder die geschikt is voor alle voedsel, zolang dit maar in pastavorm wordt gebruikt.

Gastronology: 2 ton per dag printen

Wie denkt dat 3D printen van voeding toekomstmuziek is, wordt op Food Technology geconfronteerd met de realiteit van 2022. Peter Nieuwkerk presenteert er Gastronology 3D Food Works, dat in de loop van dit jaar meer dan 2.000 kilo voedsel per dag wil 3D printen. De doelgroepen zijn in eerste instantie patiënten met kauw- en slikproblemen en kinderen die te weinig groenten eten. Het ultieme doel van de Nederlandse startup is het 3D printen van gepersonaliseerde voeding voor mensen met kanker. Budelfood is de eerste producent die dit jaar onder licentie van Gastronology industrieel voeding gaat 3D printen.

Budelfood is het eerste bedrijf dat dit jaar met een licentie van Gastronoloy industriee; voedsel gaat 3D printen (foto Gastronology).

Parts on Demand: machine-onderdelen printen

De voedingsmiddelenindustrie hoeft niet direct de stap te zetten naar het 3D printen van voedingsmiddelen. De sector kan al profiteren van de voordelen van 3D printen door onderdelen voor de voedingsmiddelenmachines te gaan 3D printen. Neil van Es, CEO van Parts on Demand, houdt tijdens Food Technology een presentatie over de mogelijke toepassingen van 3D printen in de machinebouw en voedselverwerkende industrie. Hij gaat onder andere in op voedselveiligheid van materialen, traceability en de voordelen van vrijheid van design.

Oceanz 3D printen

“De opkomst van Smart Industry binnen de foodsector is niet meer te stoppen. Foodbedrijven zullen dan ook steeds meer te maken krijgen met robotisering, automatisering en digitalisering van processen. Met de inzet van Additive Manufacturing kan de voedingsmiddelenindustrie nog sneller innoveren en voldoen aan de hoge standaard van eisen”, zegt Frank Elbersen, sales engineer bij Oceanz 3D Printing. Het 3D printservicebedrijf uit Ede heeft de voedingsmiddelenindustrie als een van de focusmarkten voor dit jaar gekozen. Met de food grade materialen, die gecertificeerd zijn voor contact met voedsel, kan Oceanz de machinebouwers in de foodindustrie ondersteunen bij productinnovatie en het snel aanpassen en up and running houden van de productielijnen. Het Oceanz PA11 Food Grade Blue is een van de materialen die voldoen aan de Europese Food Grade eisen voor materialen die contact hebben met voedsel. Daarnaast biedt het een witte variant aan en is RVS als materiaal beschikbaar.

Food grade 3D printen

Food Technology vindt op 13 en 14 april plaats in  de Brabanthallen in Den Bosch. Het volledige programma vind je hier.

Foto: Oceanz PA11 Food Grade Blue is een van de materialen waarmee Oceanz print die gecertificeerd zijn voor de voedingsmiddelenindustrie.

Back to top button