Technology

Siemens investeert in metaalprinttechnologie van Xerox

Bedrijven gaan samenwerken aan verdere industrialisatie metaal AM

Siemens gaat de ElemX metaalprinter van Xerox in gebruik nemen in het Amerikaanse Charlotte Advanced Technology Collaboration Hub (CATCH). Deze machine, die aluminium print, is voorzien van de Sinumerik 840D sl besturing. De twee bedrijven gaan samenwerken om de AM-technologie verder in te bedden in de digitale oplossingen van Siemens.


Xerox Elem Additive Solutions, de AM-dochter van Xerox, is sinds enkele maanden volop bezig om de metaalprinttechnologie in de markt te zetten. De tijd is er nu rijp voor, na tien jaar ontwikkelen, zo zei Tali Rosman. Vice President en algemeen directeur van Xerox Elem Additive Solutions onlangs nog in een conferentie.

Disrupties het nieuwe normaal

De ElemX metaalprinter van Xerox Elem Additive Solutions.

De supply chain problemen van de laatste twee jaren zijn in haar ogen de trigger geweest om bedrijven bewust te maken van de noodzaak te investeren in flexibiliteit en wendbaarheid. “Disrupties worden het nieuwe normaal. Iedereen lijdt hieronder. En we vragen van een conservatieve omgeving om een grote stap vooruit te zetten.” Belangrijk is, zo benadrukt ze, te kijken naar de total cost of ownership en niet alleen naar de kosten per onderdeel. Xerox richt zich op bedrijven die voor decentrale productie in microfabrieken kiezen.

Goedkoop en snel

De metaalprinttechnologie van Xerox is gebaseerd op het printen met vloeibaar metaal zoals dat ontwikkeld is door Vader, het bedrijf dat enkele jaren geleden is overgenomen. Het basismateriaal is aluminiumdraad, dat goedkoop is en daarmee kostenbesparend. De technologie onderscheidt zich verder door de snelheid waarmee de metalen componenten worden geprint.

Verdere industrialisatie

Siemens en Xerox Elem Additive Solutions gaan nu samenwerken aan de verdere industrialisatie, met name de inbedding in de digitale tools voor de maakindustrie. Hierdoor kunnen kennis en ervaringen sneller toegepast worden in het productiemodel van de machine. Digitalisering kan daarnaast de inzet van additive manufacturing stimuleren, zegt Tim Bell, hoofd additive manufacturing bij Siemens Industry. “Samen met Xerox brengen we decennia van bewezen Siemens-automatisatie-ervaring en technologie naar additieve productie waarmee we klanten helpen hun kritieke productietools te standaardiseren voor toekomstige productiestrategieën.” In het technologie hub beschikt Siemens over meerdere AM-systemen van meerder producenten. Samen met Noord-Amerikaanse klanten ontwikkelt het hier applicaties.

Back to top button