Applications

Amerikaanse marine plaatst order van $20 miljoen bij Stratasys

Contract voor levering tot 25 F900 printers met materialen

De Amerikaanse marine heeft een contract gesloten met Stratasys ter waarde van $20 miljoen. Voor dat bedrag levert de printerfabrikant de komende vijf jaren niet alleen tot 25 F900 3D printers, maar ook alle materialen en ondersteuning. De machines worden geïnstalleerd in de VS en Japan en gaat daar wellicht functionele onderdelen 3D printen. De marine gaat met dit contract experimenteren met distributed manufacturing.


Het Amerikaanse ministerie van Defensie is al vele jaren bezig met de ontwikkeling van applicaties voor additive manufacturing. Eind vorig jaar was colonel Joe Bookard een van de sprekers op de AM for Defense Conference van 3D Print magazine samen met Jakajima. Hij gaf toen al aan dat zijn afdeling bezig was 3D printen over te dragen aan de reguliere defensie-onderdelen. Afgelopen voorjaar heeft het defensie departement (Department of Defense) een AM-strategie vrijgegeven.

Amerikaanse marine start met distributed manufacturing met Stratasys F900 3D printers

Een van de Stratasys F900 printers waarvan er tot 25 geleverd gaan worden aan de marine. (Foto’s Stratasys/Defensie)

Digitaal productie-ecosysteem

In het rapport wordt uitgelegd hoe de productie een digitale revolutie doormaakt, en welke belangrijke rol additive manufacturing kan spelen in de verschuiving naar een digitaal productie-ecosysteem. In het bijzonder kan additive manufacturing helpen bij het moderniseren van de nationale defensiesystemen, het verhogen van de beschikbaarheid van materieel en het verbeteren van innovatie en capaciteit. Centraal hierin staat de doelstelling om additive manufacturing te integreren in zowel het departement als de bredere industriële basis van defensie, en tegelijkertijd het flexibele gebruik van 3D printen te bevorderen en te stimuleren.

Voordelen 3D printen voor militaire organisatie

Het langjarig contract met Stratasys sluit hier naadloos op aan. “De voordelen van additive manufacturing voor militaire organisaties zoals de Amerikaanse marine zijn onder meer het kosteneffectief verlengen van de levensduur van strategische en tactische middelen”, zegt  Mark Menninger, directeur van het U.S. Government Business Segment voor Stratasys. Hij doelt dan specifiek op vliegtuigen en soortgelijke assets van de marine. “Met 3D printen zorgen we ervoor dat onderhoudsactiviteiten snel en vanaf vrijwel elke locatie kunnen plaatsvinden.” De marine stapt hiermee feitelijk over op distributed additive manufacturing, een model om dichtbij het gebruik onderdelen te produceren.

(U.S. Navy photo)

Grootste overheidscontract tot nog toe

Het contract van $20 miljoen is het grootste overheidsproject voor Stratasys tot nog toe. Hiermee breidt het concern de aanwezigheid van industriële 3D printcapaciteit binnen de Amerikaanse overheid verder uit. Het is de bedoeling dat de eerste F900 systemen nog voor het eind van dit jaar geïnstalleerd worden en de medewerkers getraind worden. De F900 printers worden behalve wellicht voor eindonderdelen ingezet voor het 3D printen van tooling,

In de Benelux is Seido Systems reseller voor Stratasys

Foto: De lancering van een Hawkeye vanaf het vliegdekschip USS Carl Vinson, afgelopen juli. Met de Stratasys F900 kan de Amerikaanse marine overal in de wereld waar de onderdelen nodig zijn, deze 3D printen. (Foto: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Isaiah Williams)

Back to top button