Applications

atum3D en Spentys schalen 3D printen beademingskleppen op

De Nederlandse 3D printerfabrikant atum3D is samen met het Belgische Spentys bezig de productie voor te bereiden van 3D geprinte beademingskleppen. De twee bedrijven hebben deze naar aanleiding van een hulpvraag van een Belgisch ziekenhuis afgelopen weekend  gezamenlijk geoptimaliseerd voor de DLP-printtechniek. Op de atum3D printer kunnen per buildjob 18 beademingskleppen in enkele uren worden geproduceerd, in een gecertificeerd materiaal dat gesteriliseerd kan worden.

 

Vanwege de gigantische wereldwijde vraag naar beademingskleppen zocht het Belgische ziekenhuis naar een snel inzetbaar alternatief voor de reguliere leveringen. Daarvoor klopte het aan bij Spentys, een Belgische start-up, die ontwerpsoftware levert waarmee ziekenhuizen lokaal op maat gemaakte spalken kan ontwerpen en daarna 3D printen met de atum3D machines. Omdat het Belgische en Nederlandse bedrijf al langer samenwerken, heeft Florian de Boeck, één van de oprichters en technisch directeur van Spentys, meteen het team van atum3D in Gouda bij dit project betrokken.

Gecertificeerd materiaal dat gesteriliseerd kan worden

De twee teams hebben de beademingskleppen geoptimaliseerd, onder andere om ervoor te zorgen dat per buildjob zoveel mogelijk kleppen geprint kunnen worden. Daarnaast hebben ze materialen getest. In overleg met de Duitse harsleverancier Detax is besloten om een materiaal te kiezen dat al over de medische klasse IIa certificering beschikt. Daardoor zijn de geprinte beademingskleppen veilig en kunnen ze door het ziekenhuis op reguliere wijze worden gesteriliseerd.

Snel opschalen

Op dit moment worden de eerste beademingskleppen getest in het ziekenhuis. atum3D staat al klaar om de productie op te schalen. Verwacht wordt dat volgende week de eerste kleppen geleverd zullen worden. Commercieel directeur Juan Vertelman van atum3D: “Door deze snelle ontwikkeling kan het Belgische ziekenhuis honderden IC-patiënten helpen. Om ook andere Belgische en Nederlandse ziekenhuizen te kunnen ondersteunen bereiden we ons voor om de productiecapaciteit snel te kunnen vergroten. Het razendsnel opschalen van ontwerp naar serieproductie toont hoe atum3D de voordelen van 3D printen vertaalt in praktische applicaties.”

Back to top button