ManufacturerspostprocessingTechnology

3D Systems Figure 4: 3D printcel die spuitgietmachine vervangt?

3D Systems heeft op de IMTS niet alleen de nieuwe strategie gepresenteerd. Er werd ook een prototype van een geautomatiseerde 3D printcel getoond, Figure 4. Chuck Hull himself mocht het podium op om naast de nieuwe CEO VJ de Figure 4 cel te presenteren. Hull ziet dit concept als een alternatief voor de spuitgietmachine.

 

Figure 4
De robot zorgt voor het transport in de printcel.

Continu DLP printproces

Dat is misschien een beetje erg optimistisch. Wie goed rond keer op de beurs in Chicago zag op de stand van Methods, de dealer van 3D Systems in de Amerikaanse maakindustrie, een andere versie van Figure 4. De eerste versie, aldus een medewerker van 3D Systems. Op de stand van de printerfabrikant werd versie 2 getoond. Figure 4 (de vierde tekening in de oorspronkelijke patentaanvraag van Hull), maakt gebruikt van het continue -printproces, waarbij de volledige laag in één keer wordt belicht. Dat versnelt het printproces volgens de Amerikanen voldoende om 3D printen als productietechnologie in te zetten. “We kunnen nu kunststof delen produceren”, aldus Chuck Hull.

 

Modulaire printcel met robots eenvoudig uit te breiden

De modulaire cel kan met telkens 2 printstations worden uitgebreid. Opschalen als de productievraag toeneemt, gaat dus eenvoudig. Robots pakken de producten met tray en al uit de printunit en nemen automatisch een aanvullend uithardingsproces voor hun rekening als het reinigen. Daarna voert de robot in combinatie met 3D scantechnologie van 3D Systems automatisch een controle uit. Goede producten komen op een transportband, afkeur gaat een apart circuit in. Chuck Hull: “We kunnen met deze cel langlopende productie doen, volledig onbemand. Door de flexibiliteit is de cel ook geschikt voor kleinere series.” 3D Systems gaat Figure 4 samen met enkele Bètaklanten verder ontwikkelen. Samen met materiaalleveranciers gaat men nieuwe materialen voor het continue printproces ontwikkelen. Chuck Hull ziet als eerste toepassingen de sieradenindustrie en de productie van gietvormen voor verloren was gieten.

 

LInks VJ, de nieuwe topman van 3D Systems, en grondlegger van het bedrijf Chuck Hull op het podium tijdens de IMTS.
LInks VJ, de nieuwe topman van 3D Systems, en grondlegger van het bedrijf Chuck Hull op het podium tijdens de IMTS.

Nieuwe CEO 3D Systems: 3D printen breekt binnen 3 jaar door als productietechniek

 

3D Systems nieuwe strategie: complete oplossing

Figure 4 weerspiegelt de nieuwe strategie van 3D Systems die de onderneming op de analisten- en mediadag op de beurs presenteerde. VJ (Vyomesh Joshi, oud topman van HP), is sinds enkele maanden CEO. Hij constateert in zijn analyse dat het bedrijf weliswaar een sneltreinvaart overnames heeft gedaan, maar dat er van synergie en samenwerking nog te weinig sprake is. Daar gaat nu de aandacht naar uit. Want het bedrijf heeft alle ingrediënten om een allesomvattend ecosysteem aan te bieden. En dat is wat de markt vraagt. VJ gelooft dat 3D printen binnen nu en 3 jaar verandert van prototyping technologie naar een echte productietechnologie. Hogere printsnelheden en meer productiviteit is de belangrijkste drijfveer achter de ontwikkelingen in de komende tijd. De modulaire opzet van Figure 4 is hier een voorbeeld van. Materialen die duurzaam zijn, herhaalnauwkeurigheid en lagere total cost of operatons zijn drie andere zaken waar aan gewerkt moet worden. Daarnaast zegt VJ het belangrijk te vinden dat 3D Systems een complete digitale workflow aan de klanten kan aanbieden.

 

Digital twins met PTC

Daartoe moeten bedrijfsonderdelen zoals de CADCAM en scan systemen beter geïntegreerd worden. 3D Systems gaat echter ook op onderdelen samenwerken met andere partijen om sneller vooruit te komen. Een van de strategische partners is PTC. Jim Heppelmann van PTC, ziet vooral kansen om via data uit de fysieke wereld de digitale productomgeving te verbeteren. “Wij kunnen simuleren wat er fysiek gebeurt om daarmee design verbeteringen te genereren.”

De nieuwe CEO van 3D Systems benadrukte overigens meerdere keren de rol van 3D Systems Leuven (het vroegere Layerwise) als het om 3D metaalprinten gaat.

 

 

Back to top button