3D printmarkt

Wordt 3D printen onderhand een productietechnologie?

De twee 3D printerfabrikanten Stratasys en 3D Systems hebben onlangs hun resultaten over het tweede kwartaal bekend gemaakt. Belangrijker dan de cijfers is de toelichting: hoe ontwikkelt de 3D print markt zich? Worden méér 3D printers voor industriële toepassingen verkocht? Wordt 3D printen stilaan een toegepaste productietechnologie? En hoe zit het met concurrentie van HP?

Stratasys en 3D Systems zien positieve signalen in de markt, verschuiving naar productie

Stratasys zag de omzet weliswaar licht dalen ($ 170 miljoen versus $ 172,1) , de kwaliteit van deze omzet is wel verbeterd, aldus het management in een analistencall. In de marktsegmenten waar het bedrijf zich op richt, slaagt men er in om méér geavanceerde 3D printtechnologie af te zetten. De omzetdaling is – hoe merkwaardig ook – vooral toe te schrijven aan het verkoopsucces van de F123 serie, die aanzienlijk goedkoper uitvalt dan de voorganger.

 

 

Aerospace en automobielindustrie

Zowel in de Amerikaanse als Europese markt ziet Stratasys beginnende belangstelling voor 3D printen als productietechnologie. Met name in de aerospace en automobielindustrie. Ilan Levin (CEO) zegt dat de interesse in de productiegerichte systemen op de Paris Air Show bemoedigend was . Hij heeft het dan onder andere over de Infinite Build (nog in ontwikkeling). Voor de kortere termijn is met name de aangekondigde certificering van de nieuwe Fortus 900mc voor de productie van interieurdelen van vliegtuigen een stap in de goede richting. Onderdeel van dit op de luchtvaartindustrie gericht programma is Ultem 9085. “Wij geloven dat we de belangrijkste obstakels voor de FAA certificering hebben weggenomen”, aldus Levin. Behalve dat Stratasys Direct Manufacturing het nieuwe systeem gaat inzetten, heeft ook Western Tool & Mold hiervoor gekozen., Dit is een luchtvaarttoeleverancier in Hong Kong. “Wij geloven dat deze ontwikkelingen de acceptatie van onze technologie in de luchtvaartindustrie zal versnellen.”

 

Stratasys ziet door de eerste stappen voor FAA certificering van Ultem 9085 groeiende interesse in de luchtvaartindustrie.

 

3D Systems: verschuiving richting productie

3D Systems CEO Vyomesh I. Joshi startte zijn toelichting op de Q2 cijfers met de opmerking dat men bij 3D Systems een verschuiving ziet richting de productie printers. Zowel de omzet in deze 3D printers, materialen én software is gegroeid in het tweede kwartaal. Dat geldt ook voor de belangrijke healthcare divisie. Maar: de Aziatische regio is zwaar tegengevallen en de omzet in de professional 3D printers (de MJP, CJP en 6000 en 7000 SLA printers) was zwak. 3D Systems heeft in het tweede kwartaal een omzet geboekt van $ 159,5 miljoen, per saldo 1% hoger dan een jaar eerder. Omdat de onderneming momenteel fors investeert in onder andere de ontwikkeling van nieuwe materialen en het 3D metaalprinten, stijgen de kosten sterker dan de inkomsten. Dat doet het verlies per aandeel toenemen. Voor het hele jaar verwacht 3D Systems een omzetgroei tussen 2 en 6%.

 

Healthcare divisie 3D Systems groeit sterk doordat metaalprinter goed aanslaat

Toch klinkt er optimisme bij het management. De focus is op de lange termijn gericht, aldus Vyomesh I. Joshi. Het zijn vooral de ontwikkelingen in healthcare (+25%) , software (+9%) en materialen (+8%) die het goed doen. Het succes van de healtcare divise komt mede doordat de nieuwe 3D metaalprinter, de ProX DMP 320, hier goed aanslaat. VJ noemde in de analistencall verder dat on-demand manufacturing (de maakdivisie) het groeipad heeft hervonden (+5%). De totale omzet uit de verkoop van 3D printers is echter met 14% gedaald. Dat had minder kunnen zijn als men de vraag naar de nieuwe wasprinter, de MJP 2500 Wax, had kunnen bijhouden in de productie. Deze nieuwe 3D printer is veel gevraagd, meer dan er geproduceerd kunnen worden.

 

 

Mede doordat de ProX DMP 320 metaalprinter van 3D Systems goed aanslaag in de healthcare industrie, groeit dit segment sterk. 

 

Méér SLS printers verkocht
Een interessante opmerking kwam er van de topman van 3D Systems. De fabrikant heeft de afgelopen maanden meér SLS 3D printers verkocht dan een jaar geleden. En dat, aldus VJ, ondanks dat velen zich zorgen om dit type 3D printer hadden gemaakt door de komst van HP. “Ik zie dan ook geen enkel thema in de concurrentie met Carbon en HP.” Dat er meer SLS printers zijn verkocht, is volgens hem mede toe te schrijven aan de prijsverlaging met 30%. Hij noemt dat een goede beslissing. Tegenover de eenmalige prijsdaling, staan continue inkomsten uit de materiaalverkopen.

 

3D printen: prototyping of productie?

Op een vraag van een van de analisten of Stratasys nog steeds vooral als 3D printerfabrikant voor prototyping wordt gezien, antwoordde Ilan Levin dat dit laatste absoluut een verkeerd beeld is. Zowel in luchtvaart-, automobiel- als gezondheidszorg ziet hij de verkopen van zowel de tooling als end use printers sneller groeien dan de prototyping activiteiten. Stratasys is er nog niet, maar hij heeft wel we vertrouwen. De Robotic Composit, die vorig jaar op de IMTS werd gepresenteerd, ontwikkelt zich momenteel sneller dan de Infinite Build. Deze was de tweede innovatie, bedoeld voor seriematig 3D printen van grote productiedelen. Stratasys wekt momenteel aan het aanpassen va het 3D printsysteem voor composieten. Er wordt samen gewerkt met potentiële klanten.

 

Figure 4

 

3D Systems brengt de Figure 4 productiecel volgend jaar op de markt. 

3D Systems brengt Figure 4 in 2018 op de markt

Vergelijkbare geluiden waren er bij 3D Systems te horen, Toman VJ benadrukte in de toelichting dat hij zich vooral op de lange termijn richt. Daarom neemt hij de tijd om Figure 4, de 3D printcel die aan de lopende band produceert, door te ontwikkelen tot een robuust productiesysteem. Hij neemt geen enkel risico door deze productieprinter te vroeg in de markt te zetten. Figure 4 zal volgend jaar officieel op de markt komen als productiesysteem voor 3D printen. Dat zal in de tweede helft van 2018 gebeuren. En dat moet dan voor 2018 tot dubbelcijferige groeicijfers gaan leiden.

Quotes en informatie voor dit artikel komt via de website Seeking Alpha (beleggersinformatie). Voor de analistencall over de Stratasyscijfers klik je hier; voor die over de resultaten van 3D Systems hier.

 

Back to top button