3D printmarktManufacturers

Verkopen 3D metaalprinters groeien tegen de trend in

Tegen de algemene trend in het industriële marktsegment in, hebben de fabrikanten van 3D metaalprinters het in Q1 van 2017 heel goed gedaan. Hun verkopen en omzet groeiden. Dat geldt ook voor het middensegment. In de prijsklasse $ 5000 tot 25.000 namen de verkopen in aantallen uitgedrukt zelfs met 31% toe.

 

Context zet cijfers 3D printmarkt Q1 op rij; middensegment van de markt meest dynamisch

Dit zijn cijfers die het marktonderzoekbureau Context heeft berekend over de 3D printmarkt in het eerste kwartaal dit jaar. Het onderzoeksbureau ziet momenteel de meeste activiteiten in het middensegment van de 3D printermarkt. Hierbij hanteert men als ondergrens voor dit segment $ 5000 en als bovenkant $ 25.000. Het aantal verkochte machines in het Industrial / Professional marktsegment daalde 8 procent. Fabrikanten van 3D metaalprinters deden het in dit segment goed.

 

Duurdere kunststofprinter hebben het zwaar

Allereerst de 3D printmarkt voor de industriële en professionele systemen, de 3D printers boven de $ 5000 qua aanschafprijs. In dit segment zagen de fabrikanten de verkopen in aantal printers afnemen met 8% vergeleken met een jaar eerder. Omdat de machines in de prijsklasse tot $ 25K heel goed verkopen, moet de pijn dus vooral gevoeld worden bij de duurdere systemen. Dat blijkt ook zo te zijn. Stratasys en 3D Systems zagen beiden hun verkopen afnemen in het eerste kwartaal van dit jaar, schrijven de analisten van Context. Carbon zag de verkopen fors stijgen, mede door de aangekondigde samenwerking met Adidas om sportschoenen te gaan 3D printen. Tegenover de afname van het aantal verkochte industriële 3D printers zien de bedrijven de omzet wel toenemen. Gemiddeld met 6%. Dat komt doordat de gemiddelde prijs toenam van $ 111.241 naar $ 128.549.

 

De top 5 in de Industrial / Professional markt.

 

Focus op 3D metaalprinten loont

De marktonderzoekers gaan hier niet dieper op in, maar de verklaring hiervoor geven ze indirect wel. De 3D metaalprintmarkt bloeit namelijk als nooit tevoren. “In de eerste fase van het jaar is de markt vooral gedreven geweest door de aanhoudende sterke groei van het aantal verkopen van metaalprinters”, zegt Chris Connery, vice president Global Market Research and Analysis bij Conext. Bedrijven met hun focus op 3D metaalprinten, zoals EOS, SLM Solutions en Concept Laser, zijn blijven stralen, aldus het rapport. EOS zag de omzet met 16% toenemen, SLM Solutions met 17% en Concept Laser met 12%. Conner wijst ook nog op de komst van nieuwe spelers in de metaal 3D printmarkt, die goedkopere machines aanbieden. Voorbeelden zijn OR Laser en Desktop Metal (dat nog niet heeft uitgeleverd).

 

In de volgende cijfers worden de verkopen van de nieuwe Stratasys F123 serie meegeteld. Benieuwd of de invloed merkbaar zal zijn.

 

 

Stratasys blijft marktleider

In de Industrial / Professional markt is Stratasys qua omzet gerelateerd aan uitlevering van 3D printers nog steeds de grootste. Met voorsprong. Stratasys haalde uit de verkoop van (grotendeels) printers in het eerste kwartaal een omzet van 97,6 miljoen dollar. EOS staat op de tweede plek met 50,1 miljoen dollar en 3D Systems op de derde plaats (31.1 miljoen dollar). Dat is meer dan dubbel zoveel als nummer 4 SLM Solutions.

 

Ultimaker marktleider in het Personal / Desktop segment

 

De cijfers over de Personal / Desktop markt. (Bron Context)

Prijzenslag aan onderkant van de markt

In de Personal Desktop 3D printmarkt is het Chinese XYZprinting marktleider qua aantal verkochte printers. Het Chinese concern – met een Europees distributiecentrum in Nederland – zag de verkopen met 20% toenemen in de eerste drie maanden tot 17.400 printers. Monoprice staat op de tweede plaats (14.300 units), Wanhao derde (7.000) en het Nederlandse Ultimaker op de vierde plek (6.300 printers in één kwartaal geleverd). Ultimaker staat echter wel op de eerste plek als het lijstje wordt opgemaakt aan de hand van de omzet. Het Nederlandse bedrijf haalde uit de verkopen een omzet van 17,7 miljoen dollar (marktaandeel 21%), gevolgd door Formlabs (10,9 miljoen) en XYZprinting 8,1 miljoen). Makerbot (Stratasys) staat hier op de 4e plek met een omzet van 5,5 miljoen dollar. Context zegt over Ultimaker en Formlabs dat beide bedrijven er goed in slagen om de juiste balans te vinden tussen verkochte aantallen en prijs, waardoor ze de beste plekken innemen in de rangorde qua omzetten.

 

XYZprinting blijft met een agressief prijsbeleid marktleider in het Personal / Desktop segment.

Driekwart printers goedkoper dan $ 1000

In dit onderste marktsegment stegen de verkochte aantallen wel, per saldo zagen de fabrikanten hun omzet hieruit met 1% dalen. Het omgekeerde effect van dat aan de bovenkant van de markt. Hun gemiddelde prijs voor een 3D printer nam af van $ 1142 naar $ 970. Context merkt verder nog op dat 75% van alle 3D printers minder dan $ 1000 hebben gekost.

 

Back to top button