3D printserviceTechnology

Stratasys Continuous Build 3D: schaalbaar 3D printconcept volumeproductie

Stratasys pakt op Rapid 2017 uit met twee belangrijke innovaties. De Continuous Build 3D Demonstrator is Stratasys’antwoord op de vraag naar een schaalbaar 3D print concept voor manarme volume productie. Daarnaast kondigt Stratasys de samenwerking aan met Desktop Metal, een Amerikaans bedrijf dat een snelle en betaalbare 3D metaalprinttechnologie heeft ontwikkeld.

 

Stratasys resellers gaan 3D metaalprinters verkopen

De markt wil een 3D printsysteem voor de productie van kunststof onderdelen, als alternatief voor spuitgietstukken en CNC delen. Stratasys ziet de Continuous Build 3D Demonstrator als de oplossing. Het concept lijkt op dat van IT-datacenter. In elke module zitten drie 3D printcellen, gebaseerd op de Stratasys Fortus FDM technologie. Omdat de printcellen aangestuurd worden vanuit het GrabCad cloudplatform, is het systeem eenvoudig schaalbaar. Een nieuwe module met 3 printcellen hoeft alleen aangemeld te worden bij het GrabCad platform.

 

Continuous Build 3D
Elke 3D printcel print onafhankelijk. De folie met daarop het product wordt automatisch afgevoerd naar een opvangbak.

 

Spuitgietdelen 3D printen

Het omslagpunt waarop 3D printen goedkoper is dan spuitgieten, verschuift met het nieuwe 3D printsysteem,. Dat is de overtuiging van Scott Crump, co-founder en Chief Innovation Officer van Stratasys. Belangrijker is volgens hem echter dat met de Continuous Build 3D Demonstrator een overbrugging biedt naar het de productie van spuitgietproducten. In plaats van eerst te moeten investeren in een spuitgietmatrijs met een doorlooptijd van weken, kunnen direct onderdelen worden geprint. Omdat elke printcel afzonderlijk wordt wordt aangestuurd, is de Continuous Build 3D Demonstrator bij uitstek ook geschikt voor mass customization. De printkwaliteit is gelijk aan die van de Fortus printers. In eerste instantie is alleen ABS als materiaal beschikbaar.

 

Scott Crump
Scott Crump bij de onthulling van de Continuous Build 3D Demonstrator.

Eerste systemen produceren al tienduizenden onderdelen

Hoewel Stratasys het een demonstrator noemt, staan de eerste systemen al in het veld bij verschillende type klanten. Deze hebben er al tienduizenden producten mee geprint. Ook een van de partners uit het Distributed Manufacturing Programma van SAP werkt er al mee. Andere bètaklanten zijn een 3D print servicebureau, een internationale universiteit en een matrijzenmaker annex spuitgietbedrijf. Dit laatste gebruikt het systeem voor gereedschaploze productie. De kunststof onderdelen worden 3D geprint in plaats van spuitgieten, totdat de klant zeker is van het design en de serieproductie start. Omdat de eerste onderdelen vrijwel direct beschikbaar zijn, wordt de time te market voor nieuwe producten fors gereduceerd.

 

Stratasys sluit distributieovereenkomst met Desktop Metal

De andere aankondiging is dat Stratasys een distributiedeal sluit met Desktop Metal. Het bedrijf introduceert een nieuw systeem voor 3D metaalprinten op Rapid 2017 in Pittsburgh. Het desktopmodel kost 50.000 dollar. Volgend jaar komt het productiesysteem op de markt. Dat is 100 keer sneller dan bestaande SLM-gebaseerde metaalprinters en print tegen lagere kosten. Door de samenwerking tussen Stratasys en Desktop Metal kunnen de premium resellers deze 3D printers gaan verkopen. In de Benelux is dat Seido-Systems.

In de komende editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreid artikel over de beide innovaties lezen.

 

Back to top button