ManufacturersTechnology

Desktop Metal: sneller en goedkoper alternatief voor lasersmelten?

Gaat de 3D printtechnologie van Desktop Metal voor de doorbraak van 3D metaalprinten in volumeproductie zorgen? De startup toont op Rapid 2017 een desktop metaalprinter die later dit jaar beschikbaar komt en een productiesysteem. Dat laatste is 100 keer sneller dan de huidige poederbedmachines en 3D print tegen 1/20 van de kosten per onderdeel.

 

Stratasys resellers kunnen naast kunststof ook metaalprinters aanbieden

Door de samenwerking met Stratasys kunnen premium Stratasys resellers de technologie nieuwe metaalprinttechnologie gaan verkopen. Dat is onderdeel van de distributieovereenkomst die Stratasys met Desktop Metal sluit. De startup kan voor verkoop en service gebruik gaan maken van het Stratasys premium reseller netwerk. Hierdoor kan het snel wereldwijd operationeel worden. Dat betekent in de Benelux dat de Seido-Systems in principe de nieuwe technologie aan het productportfolio kan toevoegen.

 

Desktop Metal
De 3D metaalprinters van Desktop Metal worden leverbaar via de premium resellers van Stratasys

Metal Injection Moulding poeders

Desktop Metal gebruikt de poeders die voor metal injection moulding worden gebruikt. Hierdoor is het aanbod van metalen veel groter dan voor de huidige poederbedtechnologie. Co-founder en CEO Ric Folup van Desktop Metal wijst er daarnaast op dat deze poeders veel goedkoper zijn. Als je daar de 100 keer hogere printsnelheid bij optelt, komen de kosten op 1/20 uit van de huidige 3D metaalprint werkstukken. De onderdelen die geprint worden, moeten wel nog gesintered worden. Desktop Metal biedt als onderdeel van het systeem een speciale oven hiervoor aan. Deze communiceert via het cloudplatform direct met de 3D printers. Het printvolume is vergelijkbaar met dat van de meeste poederbed metaalprinters.

 

desktop metal
Enkele productvoorbeelden.

Stratasys een van de eerste investeerders in Desktop Metal

De samenwerking met Stratasys dateert al vanaf het prille begin van Desktop Metal. Stratasys is een van de eerste partijen geweest die in het nieuwe bedrijf heeft geïnvesteerd. “Wij realiseren ons dat klanten aanvullende manieren zoeken om metaal in hun design en productieprocessen te integreren”, zegt Stratasys CEO Ilan Levin. “We stellen maakbedrijven nu in staat om hun productontwikkelcycli uit te breiden door zowel kunststof als metaal delen te 3D printen in een kantooromgeving zowel als productieomgeving.” De Desktop Metal Studio is namelijk een metaalprinter die in een kantooromgeving kan worden gebruikt.

Een van de andere investeerders in Desktop Metal is BMW. De Duitse autoproducent 3D print al raceonderdelen met de nieuwe technologie.

 

Back to top button