MaterialsTechnology

Evo-tech maakt TPE beter printbaar

3D printen met TPE is niet makkelijk. Hoe flexibeler het materiaal, des te moeilijker is het met FDM technologie goede onderdelen te 3D printen. Het Oostenrijkse Evo-tech, fabrikant van desktop filamentprinters, heeft het materiaal daarom verder doorontwikkeld. Onder andere op Moulding Expo in Stuttgart worden de mogelijkheden gedemonstreerd. 

 

In ééndaagse training aandacht voor zowel TPE als metaalprinten

Voor afdichtingen, slangen en componenten met goede dempende eigenschappen, is TPE het meest geschikt. De kunststof zoals Evo-tech deze inzet, kenmerkt zich onder andere door een rekgrens tot 300%, is resistent tegen olie en vetten. Omwille van de shore index 85A leent het materiaal zich goed voor elastische onderdelen en afdichtingen. De toevoegingen aan de kunststof en de speciale printstrategie vergemakkelijken het filamentprinten hiermee.

 

BASF ontwikkelt samen met onder andere Evo-tech een filament met metaalpoeder. Na het sintereren hou je volledig metalen componenten over.

 

Ook aandacht voor metaalprinten met FDM

In een seminar van Evo-tech-Academy op 17 mei gaat de Oostenrijkse experts dieper in op de eigenschappen van dit TPE en de printbaarheid op de eigen Evo-lizer. Onderdeel van de training – voor deelnemers met ervaring met 3D printen en CAD-ontwerpen – is ook het werken met de de nieuwe Simplify 3D-software, het 3D printen met twee verschillende materialen én het FMP metaalprinten. Dit laatste is een nieuw toepassing van het filament printen. Evo-tech is een van de partners van BASF voor de ontwikkeling van een met metaalpoeder gevuld filament. De 3D geprinte werkstukken ondergaan na het printen een thermische behandeling waarbij de polymeerresten worden uitgebrand en het werkstuk daarna wordt gesinterd. Uiteindelijk ontstaat een metalen onderdeel met een hoge materiaaldichtheid. BASF denkt dit nieuwe filament in de loop van dit jaar op de markt te gaan brengen.

Het seminar vindt al op 17 mei plaats. Deelname kost € 650 en aanmelden kan via julia.brand@evo-tech.eu. Evo-tech toont de mogelijkheden om met TPE en het metaalfilament te 3D printen eveneens op Moulding Expo, de beurs voor de vormen- en matrijzenbouw. Deze vindt van 30 mei – 2 juni plaats in Stuttgart. Twee weken later neemt de fabrikant deel aan Rapid.Tech in Erfurt (20 – 22 juni).

 

Back to top button