ManufacturersTechnology

Durffondsen verdubbelen investering in Desktop Metal

Het vertrouwen in de 3D printtechnologie van Desktop Metal is ongekend groot. De Amerikaanse startup heeft in een serie D investeringsronde opnieuw 115 miljoen dollar opgehaald. Sinds de eerste durfinvesteerder twee jaar geleden aan boord stapte, heeft Desktop Metal in totaal 212 miljoen dollar aan funding opgehaald.

 

Na nieuwe investeringsronde staat teller op $ 212 miljoen

Desktop Metal was dit voorjaar op Rapid in Pittsburgh hét gesprek van de dag. SME, de organisator van het 3D printevent, gaf de onderneming het hoofdpodium om de nieuwe metaalprinttechniek te lanceren. Ric Fulop, CEO en co-founder, liet zich daarbij ontvallen dat hij het 3D metaalprinten daadwerkelijk naar de serieproductie wil brengen. De technologie is tot 100 keer sneller dan lasersmelten, dankzij de Single Pass Jetting technologie. Wel moeten de stukken daarna nog een keer in een sinteroven.

Desktop Metal
Een van de USP’s van het printproces is dat support eenvoudig verwijderd kan worden.

 

GE, Google, BMW en andere

Tot nog toe waren vooral BMW en GE de grote investeerders, samen met Scott Crump van Stratasys. In de nieuwe ronde stapt een groot aantal partijen in. Meest bekende is het venturefonds van Google, tegenwoordig GV. Ook GE Ventures doet weer mee. De andere durfinvesteerders die samen 115 miljoen dollar neerleggen, zijn New Enterprise Associates (NEA), Future Fund and Techtronic Industries (TTI, onder andere fabricant van consumentenproducten onder merknamen als AEG, Ryobi, Hoover), Lowe’s, Lux Capital, Vertex Ventures, Moonrise Venture Partners, DCVC Opportunity, Tyche, Kleiner Perkins Caufield & Byers, Shenzhen Capital Group (SCGC) and Saudi Aramco. Volgens het bedrijf is de nieuwe investeringsronde de grootste tot nog toe in 3D metaalprinten.

 

Desktop Metal wil sneller de markten ontwikkelen

De miljoen dollars zullen het bedrijf helpen om de markt sneller te ontwikkelen, zegt Ric Fulop. Hiermee kan het verkoopprogramma worden uitgebreid en kunnen R&D activiteiten versneld worden. “We staan op de drempel van een spannende transformatie in hoe metalen onderdelen worden ontworpen, prototypes worden gemaakt en uiteindelijk seriematig worden gefabriceerd.” Desktop Metal start komende maanden met het uitleveren van het Studio System, de metaalprinter die engineers naast hun bureau kunnen plaatsen. De levering van het Production System, bedoeld voor serieproductie en 100 keer sneller en 20 keer goedkoper dan de huidige metaalprinters, staat voor 2018 op de planning.

 

Ric Fulop
Co-founder en CEO Ric Fulop (rechts) samen met Uwe Bauer.

Herdefiniëren 3D printen

De nieuwe investeerders zijn uiteraard enthousiast over hun belang in Desktop Metal. Bij GE Ventures ziet men een groot potentieel om de manier waarop engineers denken over het maken van onderdelen, drastisch te veranderen. Bij NEA, dat de investering heeft verdubbeld, zegt Dayna Grayson dat de startup de grenzen verlegt qua snelheid en kwaliteit. “Ze herdefiniëren het begrip 3D printen. Dit kan tientallen jaren impact hebben op de maakindustrie.”

Voor de verkoop en support buiten de VS heeft Desktop Metal een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Stratasys. Dat betekent dat in de Benelux Seido-Systems één van de sales- en supportpartners van Desktop Metal wordt.

 

Back to top button