ApplicationsTechnology

3D geprinte De Vergaderfabriek stap dichterbij

De realisatie van Europa’s eerste volledig 3D geprint gebouw is een stap dichterbij. Het conceptontwerp voor De Vergaderfabriek in Teuge is vertaald naar een constructie die 3D geprint kan worden. Doordat het dak grotendeels door robots gefabriceerd zal worden, is het complex een showcase van een holistische benadering van een geautomatiseerd bouwproces. 

 

Conceptontwerp vertaald naar constructie die je kunt 3D printen

Marjo en Arvid Prigge van De Slaapfabriek in Teuge willen een unieke vergaderlocatie bouwen in het dorp aan de rand van de Veluwe. Het gebouw met een cirkelvormige, multifunctionele ruimte breekt met het bekende concept van rechthoekige vergaderzalen. Het organisch design kan eigenlijk alleen goed gemaakt worden door het hele gebouw 3D te printen. En dat plan voor De Vergaderfabriek werken de beide ondernemers samen met een consortium uit.

 

Korte bouwtijd complexe vormen

Zeker de bouwvorm van De Vergaderfabriek die in Teuge het levenslicht gaat zien, is in alle opzichten uniek. Nog nooit zijn dergelijke ronde vormen in beton geprint. Architect Pim van Wylick van The FormFoundation: ,,Het is een alzijdig 3-dimensioneel gebouw dat zich kenmerkt door een vloeiende en complexe vormgeving. En gebouw dat niet of nauwelijks met traditionele bouwmethoden gebouwd zou kunnen worden.” Daarom zal de hoofdvorm grotendeels 3D geprint worden in beton. Want dat heeft als voordeel dat de complexe vormgeving zeer nauwkeurig gebouwd kan worden in extreem korte tijd.”

 

Zero footprint dankzij 3D printen

Volgens projectleider Hugo Jager van Revelating is met het afronden van het constructief ontwerp een belangrijke stap gezet. “Het is gelukt om het conceptontwerp te vertalen naar een constructie die kan worden geprint. Het geprinte beton is constructief, maar ook meteen esthetisch. Deze stap is cruciaal voor de testfase en vormt tevens de basis voor de ontwikkeling van het Definitieve Ontwerp en de uiteindelijke bouwaanvraag die in augustus zal worden ingediend.” Door het in 3D te printen is er sprake van 40 procent minder CO₂ en 75 procent minder afval. Mede daardoor heeft het gebouw een zero footprint.

De Vergaderfabriek
Het ontwerp van De Vergaderfabriek kan eigenlijk alleen 3D geprint worden.

 

Bijna volledig digitaal geproduceerd

Delen van het dak worden door robots geproduceerd. De complexe hybride structuur bestaat uit allemaal unieke elementen die geautomatiseerd en gerobotiseerd gebouwd en geassembleerd worden. Hierdoor is De Vergaderfabriek straks een voorbeeld hoe een gebouw grotendeels vanuit het digitale computermodel gefabriceerd wordt. Hugo Jager: “Het gebouw is zodoende niet ‘slechts’ een showcase voor 3D-printen. Het is een holistische benadering van een geautomatiseerd bouwproces waarin disciplines, projectfases en verantwoordelijkheden naadloos in elkaar overgaan.’’

Het consortium dat werkt aan dit project bestaat uit de top van de Nederlandse 3D print- en bouwindustrie. Het zijn The Form Foundation, Witteveen+Bos, CyBe, Van Wijnen, Engie, Revelating, Elma Media, Lexence Advocaten, De Slaapfabriek en Centre4Moods en wordt daarbij ondersteund door de TU/e en Clean Tech Regio.

 

Back to top button