MaterialssoftwareTechnology

Stratasys presenteert nieuwe materialen en GrabCAD Print cloudsysteem

Stratasys heeft deze week op Rapid meerdere innovaties aangekondigd. Zo wordt de FDM printtechnologie op vier fronten verbeterd, zowel met materialen als met een speciale kit voor de Fortus 900mc. Daarnaast kondigt de fabrikant een nieuwe software strategie aan, gebaseerd op GrabCAD Print. GrabCAD is een online platform met meer dan 3 miljoen gebruikers. Vooral deze nieuwe softwaretool betekent een behoorlijke verbetering omdat native CAD-files ingelezen kunnen worden.

 

Stratasys heeft eerder al laten doorschemeren dat gebruik van 3D printers eigenlijk onnodig complex is doordat een gestroomlijnde softwareapplicatie hiervoor ontbreekt. Vooral het handmatig moeten bewerken van 3D modellen om deze printklaar te maken, is een factor die de kostprijs van 3D printen opdrijft. GrabCAD Print moet daar een einde aan gaan maken, belooft Stratasys. GrabCAD kan verschillende populaire CAD-formaten direct inlezen. Dat is niet alleen data van PTC Creo, een CAD-ontwikkelaar waar Stratasys nauw mee samenwerkt. Ook CAD-data van Siemens NX, SolidWorks, Catia en Autodesk kunnen voortaan direct ingelezen worden in de Stratasys 3D printers die voor GrabCAD geschikt zijn. Files worden on the fly automatisch gerepareerd.

 

Direct vanuit CAD-omgeving de 3D printers aansturen

De software om de printopdracht voor te bereiden, draait in de cloud. GrabCAD Print is het eerste systeem gebouwd op het platform, dat Stratasys twee jaar geleden in bezit heeft gekregen door de overname. Zowel de voorbereiding, het inplannen als het monitoren van de printjob verlopen via deze applicatie, die via een eenvoudige webbrowser benaderd kan worden., dus vanaf elk device dat internetverbinding heeft Een van de opties is om printopdrachten te combineren om het printbed maximaal te benutten. Ook worden via de GrabCAD Print allerlei data van meerdere 3D printopdrachten verzameld, een eerste stap naar smart industry toepassingen. Hiermee verwezenlijkt Stratasys het ecosysteem waar CEO David Reis afgelopen jaar op Formnext al over sprak. Gebruikers van een van de CAD-systemen hoeven niet meer uit hun CAD-omgeving te gaan als ze GrabCAD Print in combinatie met een van de Stratasys of PolyJet 3D printers werken. De nieuwe softwaretool komt in eerste instantie alleen beschikbaar voor klanten in Noord Amerika en zal gefaseerd in de loop van het jaar uitgerold worden in meerdere talen voor meerdere regio’s.

 

Stratasys ST130
Voor het 3D printen van vormen voor composiet verwerking heeft Stratasys een nieuwe materiaal ST 130, ontwikkeld

 

Composieten en aerospace

Ook qua printtechnologie heeft het concern nieuws. Een van de vernieuwingen heeft betrekking op het 3D printen van vormen voor de composiet verwerkende industrie. Behalve dat er een nieuw vulmateriaal hiervoor beschikbaar is, ST 130, zijn er ook nieuw vulpatronen ontwikkeld. Deze oplossing komt er voor de Fortus 450mc en 900mc 3D printers. Voor de laatste printer, de Fortus 900mc, kondigt de fabrikant eveneens een Acceleration Kit aan. Hiermee kunnen grote structuren drie keer sneller worden geprint. De kit is in eerste instantie compatible met ASA en Ultem 110 materialen.

 

Traceerbaar Ultem

De reeks Ultemmaterialen wordt uitgebreid met Ultem 9085. Dit is het eerste Ultem materiaal dat volledig traceerbaar is conform de luchtvaartnormen die hiervoor gelden. Elk filament wordt geleverd met een certificaat met daarin de materiaalspecs en analyse van deze batch en traceerbaarheids documenten. Stratasys denkt dat engineers hiermee vooral sneller hun prototypes en einddelen kunnen ontwikkelen en 3D printen. Als laatste verbetering komt er een sterker PC-ABS materiaal voor de Fortus 380mc en 450mc 3D printers. Dit materiaal is met name bedoeld voor gereedschappen en voor de productie van industriële componenten.

In de Benelux is Seido Systems distributeur voor Stratasys

 

Back to top button