Applications

3D printing in business: voor deze bedrijven dagelijkse kost

Wat heb ik aan 3D printen in mijn business? Dé vraag die menig ondernemer zich stelt. Tijdens 3D Printing in Business in Maastricht lieten meerdere ondernemers uit verschillende branches zien hoe zij vandaag de dag 3D printen al inzetten. Van prototyping en metaalproducten tot echt heel nieuwe producten. Sommigen hebben rondom 3D printen zelfs een heel nieuw businessmodel ontwikkeld. En een enkeling trekt 3D printen meteen door naar de circulaire economie.

 

Uiteenlopende bedrijven tonen hoe 3D printen onderdeel is van hun werk

Die laatste is Sebastiaan de Neubourg van Yuma. Geen pitcher in Maastricht, maar wel met een opvallend 3D geprint product met concept aanwezig op het event. Yuma lanceert deze zomer een crowdfrunding campagne voor zonnebrillen. Die worden geprint, zijn duurzaam en worden in de markt gezet volgens de principes van de circulaire economie. De zonnebrillen worden geprint van gerecycled materiaal, kunt alleen kunststof, ook andere houtachtige materialen. Wat Yuma bijzonder maakt, is het circulaire concept: Sebastiaan: “Er belandt elk jaar veel materiaal in het afval omdat mensen een andere model zonnebril willen. Bij ons kun je straks de zonnebril niet kopen, maar voor een bepaald bedrag krijg je een duurzaam geprinte zonnebril die je na een jaar inruilt voor een nieuw model. Wij verwerken de oude zonnebril tot nieuw materiaal waarmee we de volgende serie 3D printen.”

yuma
De 3D geprinte circulaire zonnebril van Yuma.

 

Gepersonaliseerde enkelbrace

Méér sprekers op 3d Printing in business gingen in op de businessinnovatie dankzij de nieuwe maaktechniek. Een goed voorbeeld is Exo.L van Marcel Fleuren. Hij heeft een enkelbrace ontwikkeld die geprint wordt op basis van een scan van je enkel. “Je kunt met deze brace je enkel alle kanten op bewegen, zonder risico op verzwikken van je enkel”, aldus Fleuren, die daarmee een oplossing biedt voor veel sporters. Enkele duizenden sporters hebben al zo’n gepersonaliseerde 3D geprinte brace van Exo.L

 

Beter profielen testen

Meer industriële toepassingen kwamen eveneens aan de orde. Raoul Comuth van BEAUsolar zet de FDM printer in voor prototypes voor de profielen voor zijn in het dak geïntegreerde zonnepanelen. “Ik kan goed in 3D denken, maar met de geprinte profielen kan ik testen of ze echt goed in elkaar klikken en weer uit elkaar gaan. Door de profielen te printen zie je dingen die je in de tekening niet ziet.”

 

3D printen in modelmakerij

Bart Meijnen, CEO van Modec, ziet door de opmars van meerdere 3D technieken de processen in zijn model- en gereedschapmakerij veranderen. Het gaat niet alleen om printen, ook om scannen. “Dankzij de technieken kunnen we sneller een design maken en controleren voordat we tooling gaan maken.”

 

Functionele metaaldelen printen

De echte functionele delen komen wel uit de Renishaw 3D metaalprinter van Esma, een Belgische fijnmechanische toeleverancier. John Spronck verzorgde een deep dive sessie over de mogelijkheden en onmogelijkheden van metaalprinten. Bijvoorbeeld een samengesteld product voor een slijppistool 3D print hij in één keer, zodat de assemblage van 5 losse onderdelen vervalt. Esma haalt met de beide metaalprinters 10 tot 20 procent van zijn omzet uit additive manufacturing. Dat zal groeien, verwacht John Spronck. “We zullen altijd blijven frezen en draaien, maar dat zal wel minder worden. Additive en frezen en draaien zijn aanvullend. Er is veel mogelijk met 3D metaalprinten, maar je moet het zelf uitvinden.”

In de juni editie van 3D Print magazine meer over 3D Printing in Business, dat startte in de voormalige fabriekshal van Sphinx, waar lang geleden de industrialisatie van Nederland startte. Bekijk hieronder alvast een foto-album van het evenement.

 

Back to top button