ApplicationsManufacturersMaterials

Prodways ProMaker 1000: industriële SLS 3D printer voor minder dan een ton

Prodways zet een industriële laser sintering 3D printer in de markt voor minder dan 100.000. De ProMaker P1000 is een kleinere versie dan de vorig jaar geïntroduceerde P2000. Prodways werkt samen met BASF om het nieuwe PA6 poeder van het Duitse chemieconcern toe te voegen aan het materiaalportfolio voor de ProMaker 3D printers.

 

Bij de aankondiging van de samenwerking met Farsoon liet Prodways vorig jaar al weten dat er meerdere industriële 3D printers samen met ontwikkeld zouden gaan worden. De ProMaker 1000 is echter vooral het resultaat van de overname van Norge Systems door de Franse printerfabrikant, nu een jaar geleden. Prodways zegt met deze nieuwe machine SLS printtechnologie (selective laser sintering, een poederbedtechnologie) voor een bredere doelgroep bereikbaar te maken en daarmee innovatie in de industrie aan te willen jagen.

 

3D printen met kunststof poeders bereikbaar voor grotere groep maakbedrijven

De printer beschikt over een aantal zaken die ook in de grotere machines terug te vinden is, zoals de hoge thermische stabiliteit. Tien onafhankelijk te bedienen heaters kunnen de bouwkamer verwarmen tot 200 graden C. Dit vertaalt zich in betere mechanische eigenschappen van de kunststof producten die van de printer komen. Nieuwe features van de ProMaker 1000 zijn onder andere een nieuwe coater en een nieuw touchscreen bedieningsscherm. Het nieuwe coatingsysteem zorgt voor een optimalere spreiding van het poeder, waardoor de lagen vlakker worden en meerdere type poeders geschikt zijn voor deze 3D printer. Prodways heeft de ProMaker 1000 vorige week in Orlando voor het eerste gepresenteerd. Eind dit jaar komt de industriële 3D printer beschikbaar voor minder dan € 100.000

 

BASF PA6
De nieuwe ProMaker 1000 gaat onder meer printen met het PA6 dat BASF ontwikkelt.

Nieuw nylonpoeder van BASF

Een van de poeders die dan beschikbaar zal zijn, is het nieuwe PA6 van BASF. BASF heeft dit poeder onder meer ontwikkeld voor het printen van serieproductie met SLS-machines. Het PA6 is geschikt voor functionele delen en complexe structuren en beschikt over dezelfde mechanische eigenschappen als PA6 dat gebruikt wordt in spuitgiettechnologie. Denk dan met name aan zaken als de thermische stabiliteit, de hardheid van het materiaal en de mechanische resistentie. PA6 wordt vandaag de dag in veel industrieën toegepast, onder andere de automobiel industrie waar gespuitgiete PA6 componenten metalen onderdelen vervangen, zowel om gewicht te besparen als ook kosten. Prodways denkt dat met de nieuwe 3D printers uit de ProMaker reeks een deel van deze toepassingen vervangen kan worden door het nieuwe materiaal van BASF. Het materiaal wordt toegevoegd aan het portfolio voor de SLS printers, dat al bestaat uit 10 gradaties PA12, PA11 en TPU.

 

Divisie voor luxe goederen

Prodways heeft ook aangekondigd dat het een nieuwe divisie start, speciaal voor luxe, design, kunst en architectuur toepassingen. Les Création wordt de divisie waarin de dienstverlening en productie voor producenten van luxe goederen en kunstenaars worden ondergebracht. De creatieve industrie krijgt er een label Made in France bij. In feite wordt in deze divisie het werk voortgezet dat al meer dan 25 jaar voor ruim 4000 cliënten is gedaan, namelijk ondersteuningen bieden bij de ontwikkeling en 3D printen van objecten. De Lees Création divisie heeft de beschikking over designteams, twee R&D laboratoria voor speciale materialen, de Prodways materials workshop, meerdere 3D printers en andere 3D technologie en een afdeling voor postprocessing van 3D geprinte componenten.

In de Benelux wordt Prodways vertegenwoordigd door NextStep 3D

Back to top button