Top story

3D Infinity ziet nog veel groeikansen in de machinebouw

3D printen gaat steeds meer het verschil maken op vlak van leverbetrouwbaarheid

Engineers in de machinebouw denken nog te vaak in traditionele technieken en te weinig in 3D printen. 3D Infinity heeft daarom dit jaar Advanced Engineering uitgekozen als beursplatform om de 3D printtechnologie bij deze doelgroep onder de aandacht te brengen. Daarbij ligt de focus op het 3D printen met PA11 poeder van hernieuwbare bron, geschikt voor toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie. Machinebouwers kunnen met 3D printen de leverbetrouwbaarheid in supply chains verhogen.


Het Vlaamse 3D print servicebureau 3D Infinity heeft twee jaren van goede groei achter de rug. “Maar we moeten niet afwachten totdat het werk binnenkomt. Daarom nemen we dit jaar deel aan Advanced Engineering”, zegt Simon Truant, oprichter en zaakvoerder van 3D Infinity. Hij ziet nog volop kansen om méér wisselstukken voor machinebouwers te printen. “Ik denk dat die sector nog wakker moet worden, nog de mogelijkheden van 3D printen moet ontdekken.” De leverbetrouwbaarheid van hun aanvoerketens kan daarmee verbeteren.

Vlaams 3D printbedrijf presenteert zich met PA11 poeder van hernieuwbare grondstoffen op Advanced Engineering

PA11 van hernieuwbare grondstoffen

Een van de troeven die 3D Infinity op Advanced Engineering gaat uitspelen, is 3D printen met PA11 geproduceerd van hernieuwbaar basismateriaal. Dat poeder wordt gebruikt op de SLS printer van Prodways, de ProMaker P1000. Vorig jaar heeft 3D Inifinity geïnvesteerd in een systeem voor nat trommelen van de stukken van deze SLS-printer. Door deze dienst als standaard aan te bieden, onderscheidt het printservicebedrijf zich. Voor onderdelen die bijvoorbeeld in machines voor de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt, kan men nog een stap verder gaan en het PA11 impregneren met een voedselveilige coating. Daardoor wordt het oppervlak volledig verzegeld en  mogen de onderdelen in contact komen met voedsel dat geproduceerd wordt.

Leverbetrouwbaarheid van supply chains verhogen door 3D printen

Geen voorraden aanhouden

Simon Truant ziet voor de machinebouw als belangrijkste voordeel dat de bedrijven geen voorraden meer hoeven aan te houden. “Binnen een week kunnen wij de onderdelen leveren, tegenover al snel acht weken als het om traditionele technieken gaat. En dan mag er geen boot dwars liggen.” Juist op het vlak van snelle en betrouwbare leveringen kan 3D printen steeds meer het verschil maken nu bedrijven hun klassieke supply chains steeds vaker onderbroken zien worden. Simon Truant verwacht dat de 3D printmarkt hierdoor gaat groeien, zeker als machinebouwers met hun eigen freescapaciteit aan de top zitten en voor de keuze staan capaciteit uitbreiden of uitbesteden aan een 3D printservice bureau. Dan vermijden ze met extern 3D printwerk forse investeringen in extra eigen capaciteit.  

Lichtgewicht constructies dankzij 3D printen

3D Infinity beschikt behalve over de Prodways ProMaker P1000 ook over een aantal FDM- en DLP printers, elke technologie met z’n eigen toepassingen. In de toekomst komt daar wellicht nog nieuwe capaciteit bij, als de huidige groei aanhoudt. “We verkennen onder andere de markt voor composieten. We willen staal en aluminium vervangen door kunststoffen met daarin verwerkt een continue vezel. Zeker met de huidige brandstofprijzen wordt het interessant onderdelen nog lichter te maken.”

3D Inifinity neemt op 11 en 12 mei deel aan Advanced Engineering in Antwerp Expo. Tijdens het event voor de waardeketen van productontwikkeling tot en met productie verzorgt Flam3D een lezingenblok over additive manufacturing. Klik hier voor gratis toegangskaarten.

Back to top button