Applications

Schneider Electric versnelt productontwikkeling met 60% dankzij 3D printen

Prodways Technologies, OpenLab by Schneider Electric en Platinium 3D werken al ruim een jaar aan het 3D printen van spuitgietmatrijzen voor het spuitgieten met glasgevuld polyamide. Ondertussen hebben ze al 25 matrijzen 3D geprint met de Movinglight printtechnologie van Prodways. Hiermee hebben ze enkele honderden producten kunnen spuitgieten om daarmee de certificering en validering van nieuwe producten te versnellen.

 

Met SLS geprinte matrijzen goed voor spuitgieten met glas gevuld polyamide

Doorlooptijdverkorting wordt alsmaar belangrijker, omdat nieuwe producten sneller naar de markt moeten. Voor bedrijven zoals Schneider Electric, met zo’n 400 productlanceringen per jaar in een streng gereguleerde markt, is het tegelijkertijd belangrijk te blijven voldoen aan standaarden en certificeringen van elektrische componenten. En daar wringt met traditionele productietechnieken de schoen.

 

Spuitgietmatrijs binnen enkele uren klaar

Om in deze fase tijd te winnen, hebben Prodways, Schneider Electric en Platinium 3D de handen ineengeslagen en experimenteren ze met 3D geprinte spuitgietmatrijzen. Hiervoor zetten ze de Movinglight technologie (lasersinteren) van Prodways in. Dankzij deze matrijzen hebben ze producten kunnen spuitgieten met dezelfde materialen en onder dezelfde condities als gelden voor de serieproductie van de onderdelen. Ook de vorm is exact dezelfde als die van het eindproduct, dat gecertificeerd wordt. “De productie van een aluminiummatrijs voor de certificering van producten duurt gemiddeld enkele weken tot twee maanden”, zegt Sébastien Guenet, vervangend directeur van Platinium 3D. “Met 3D printen kunnen we gereedschappen voor prototyping in enkele uren produceren, eventueel aanpassen aan de hand van de uitkomst van de functionele testen en dan de finale onderdelen spuitgieten.”

 

Prodways

Een voorbeeld matrijs, ontwikkeld door Openlab by Schneider Electric.

 

Essentiële technologie in productontwikkeling

Er zijn meerdere partijen die de spuitgietmatrijzen voor de nulserie of voor het certificeren 3D printen. De drie Franse partijen gebruiken echter geen standaard nylon, maar met glas gevuld polyamide, een verplicht materiaal voor producten die bestand moeten zijn tegen hogere temperaturen. In veel sectoren waarin deze technische componenten worden toegepast, is dit een verplicht materiaal. Daarom, zeg zeggen de drie bedrijven, is 3D printen een essentiële technologie voor de ontwikkeling van industriële componenten. “Met 3D printen en agile productontwikkeling, kunnen we de traditionele obstakels in klassieke productietechnieken opzij schuiven”, zegt Frédérick Choupin van Schneider Electric. Productontwikkeling kan hiermee tot 60% sneller gaan vergeleken met de huidige standaard werkwijze.

Prodways wordt in de Benelux vertegenwoordigd door NextStep3D

 

Back to top button