Materials

LCA van UniMelt proces onderbouwt duurzaamheidsclaim AM

91% minder energie nodig om nikkelpoeder te maken; 92% lagere emissie

Een life cycle assessment (LCA), gedaan door een externe partij, toont volgens 6K aan dat het UniMelt proces om AM-poeders te maken 91% minder energie nodig heeft dan andere processen. De CO2-emissie is 92% lager dan die van traditionele methoden om nikkellegeringen te maken.

Duurzaamheid is momenteel een issue in de AM-industrie. Bedrijven zoeken naar data om de duurzaamheidsclaim die ze voor additive manufacturing gebruiken, te onderbouwen. Het Amerikaanse 6K, dat met het gepatenteerde UniMelt proces een eigen technologie heeft voor de productie van poeders voor metaalprinters, heeft Foresight Management een LCA laten maken van het complete proces.

Lees in de voorjaarseditie van 3D Print magazine het artikel Hoe groen is 3D printen

UniMelt

Titanium scoort slechter dan nikkel

Het bureau heeft alle stappen, van de aankoop van de grondstoffen, de productie tot en met de levering van het metaalpoeder aan de klant doorgelicht. Dit is gedaan voor poeders op basis van zowel nikkel- als titaniumlegeringen. De LCA van het nikkelpoeder pakt het beste uit, met 91% minder energieverbruik en 92% lagere emissie van CO2. Het UniMelt proces pakt voor de productie van titanium poeders iets minder gunstig uit: de energiebesparing in het UniMelt proces vergeleken met andere processen is 74%; de CO2 emissie is 78% geringer. De methode die de onderzoekers hebben toegepast, gebruikt zowel primaire als secundaire data en men gebruikt Gabi-software om de detailberekeningen te maken.

Uniek productieproces

Het lagere energieverbruik en de geringere emissie hebben alles te maken met het productieproces van 6K, meent Frank Roberts, bestuursvoorzitter van 6K Additive. Het Amerikaanse bedrijf gebruikt hiervoor een microwave plasma systeem waarin dezelfde temperatuur ontstaat als aan het oppervlak van de zon, 6000 graden. 6K kent een hoge productiviteit bij de poederproductie, waar andere processen relatief veel poeder produceren dat niet aan de eisen voldoet en opnieuw gesmolten moet worden.

Met additive manufacturing richting zero carbon

Frank Roberts merkt dat klanten méér en meer naar deze data vragen. Met zo’n LCA kunnen bedrijven aantoonbaar stappen richting zero carbon zetten door over te stappen op additive manufacturing.

Back to top button